Τι Ειναι Η Μεταγευματικη Υπογλυκαιμια Και Πως Να Την Ξεγελασεις

Δημοσιεύθηκε στο Blog, Nutrition and tagged υπογλυκαιμία, γεύμα, tips

Πόσες φορές έχεις αναζητήσει έστω και μια μπουκιά από κάτι γλυκό μετά το γεύμα σου; Μπορεί να μη χρειάζεται μεγάλη ποσότητα για να καταπολεμήσεις αυτή τη λιγούρα, αλλά σίγουρα είναι δύσκολο να την αγνοήσεις.

Οι συνήθειες, η χημεία του εγκεφάλου και οι αλλαγές στη διατροφή είναι οι 3 βασικοί παράγοντες που προκαλούν την ανάγκη για γλυκό.


1. Πρωτίστως είναι μία συνήθεια.

Πολλές φορές η συνήθεια είναι ο ένοχος για τη λιγούρα μετά την κατανάλωση γεύματος. Η συνήθεια αποτελείται από τρία στάδια: το σύνθημα, τη ρουτίνα και την ανταμοιβή. Το σύνθημα μπορεί να είναι το τέλος του γεύματος ή όταν κάθεσαι για να ξεκουραστείς στο τέλος της ημέρας. Η ρουτίνα σου είναι να τρως κάτι γλυκό μετά το φαγητό. Η ανταμοιβή ποικίλλει από άτομο σε άτομο και μπορεί να είναι μια δόση ντοπαμίνης και ευχαρίστησης, επιπλέον θερμίδες επειδή το δείπνο δεν ήταν αρκετό ή ένα αίσθημα χαλάρωσης ή αποφόρτισης αφού γυρίσεις στο σπίτι.


2. Μπορείς να αλλάξεις τη ρουτίνα σου, διατηρώντας παράλληλα το σύνθημα και την ανταμοιβή.

Η νέα σου ρουτίνα μπορεί να είναι ένα φρούτο, ένα φλιτζάνι τσάι, ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή η ανάγνωση ενός βιβλίου.


3. Εάν δεν έχεις φάει αρκετά, η γκρελίνη, η ορμόνη της πείνας, σου στέλνει μήνυμα.

Όταν δεν εξισορροπείται από την ορμόνη του κορεσμού, τη λεπτίνη, τα γλυκά και γενικά τα πλούσια σε θερμίδες τρόφιμα, γίνονται πολύ δελεαστικά μετά το γεύμα, ειδικά αν υπάρχει ήδη πλεονάζον βάρος ή παχυσαρκία. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν, επίσης, ορισμένοι άλλοι παράγοντες που αυξάνουν την γκρελίνη και μειώνουν τα επίπεδα της λεπτίνης, όπως η έλλειψη ύπνου και το άγχος, που αυξάνουν κι αυτά το ίδιο την επιθυμία για κάτι γλυκό.


4. Τρως πολύ γρήγορα.

Όταν τελειώνεις ένα γεύμα μέσα σε λίγα λεπτά, θα αισθανθείς πιο γρήγορα ότι πεινάς μέχρι το επόμενο γεύμα σου. Το πεπτικό σύστημα απαιτεί να μασάς σωστά και αργά την τροφή για να σταλεί το μήνυμα του κορεσμού από το στομάχι στον εγκέφαλο και να απορροφηθούν τα θρεπτικά συστατικά.


5. Μένεις πολλές ώρες νηστικός/ή.

Η μείωση της γλυκόζης στο αίμα αυξάνει το αίσθημα της πείνας και, συγκριμένα, της επιθυμίας για γλυκό. Είναι αυτή η κατάσταση ακραίας πείνας, που έχεις την τάση να ποθείς τρόφιμα "γρήγορης λύσης", όπως σοκολάτα, κρουασάν κ.λπ., που λόγω της ζάχαρης και του λίπους θα σου δώσουν άμεσα την ενέργεια που σου λείπει. 


Για περισσότερες διατροφικές συμβουλές και εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής, επικοινωνήστε με τους Nutrition Coaches των Holmes Place.

Δημοσιεύθηκε στο Blog, Nutrition and tagged υπογλυκαιμία, γεύμα, tips.