Μουρα, Τσαι Και Μηλα. Τι Ειναι Αυτο Που Τα Κανει ''Διατροφικο Must'';

Δημοσιεύθηκε στο Blog, Nutrition and tagged τσάι, μήλα, μούρα

Σίγουρα γνωρίζεις ότι τα φρούτα και το τσάι πρωταγωνιστούν σε κάθε διατροφικό πλάνο που στοχεύει στη διατήρηση της καλής υγείας, την απώλεια βάρους ή τη διατήρησή του σε υγιή επίπεδα, την πρόληψη ασθενειών και την προώθηση της γενικότερης ευεξίας του οργανισμού. Τι κοινό όμως έχουν τα μούρα, τα μήλα και το τσάι;

Παρακάτω θα βρεις τους 2 σημαντικούς λόγους για τους οποίους τα συγκεκριμένα διατροφικά προϊόντα θεωρούνται διατροφικοί θησαυροί:

 

1.   Φλαβονοειδή

Αν είσαι άτομο που ψάχνεται με την υγιεινή διατροφή, τότε σίγουρα ο όρος ‘φλαβονοειδή’ δεν σου είναι άγνωστη έννοια. Τα φλαβονοειδή είναι χημικές ενώσεις που φημίζονται για τις ευεργετικές τους δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, οι οποίες περιλαμβάνουν τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, την προστασία απέναντι στο οξειδωτικό στρες και τη θωράκιση του ανοσοποιητικού. Ως εκ τούτου, τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή αποτελούν διατροφικά ‘must’. Τέτοια είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, το τσάι, το κόκκινο κρασί, η σόγια και τα όσπρια.


2.   Αρτηριακή πίεση και φλαβονόλες

Το τσάι, τα μούρα και τα μήλα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μια συγκεκριμένη υποκατηγορία φλαβονοειδών, τις φλαβονόλες. Ωστόσο, η παρουσία φλαβονόλης δεν είναι ο μοναδικός συνδετικός κρίκος που ενώνει τα παραπάνω διατροφικά προϊόντα. Η κατανάλωση τσαγιού, μούρων και μήλων, έχει συσχετιστεί με καλύτερο έλεγχο της πίεσης του αίματος, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.


Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η συστηματική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φλαβονόλες είναι ευεργετική και η Μεσογειακή διατροφή, αποτελεί το καλύτερο διατροφικό πλαίσιο για την κατανάλωση αυτών των τροφίμων.


Είναι σημαντικό ωστόσο να τονιστεί ότι, από μόνη της, η κατανάλωση τσαγιού ή ενός φλιτζανιού βατόμουρων, δεν είναι ικανή να αποτελέσει πανάκεια όσων αφορά τη μείωση της πίεσης. H καλύτερη προσέγγιση είναι ο συνδυασμός σωματικής άσκησης, σωστής διατροφής και φυσικά διακοπής του καπνίσματος και λήψης των κατάλληλων φαρμάκων, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο.


Για περισσότερες διατροφικές συμβουλές και εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής, επικοινωνήστε με τους Nutrition Coaches των Holmes Place.

Δημοσιεύθηκε στο Blog, Nutrition and tagged τσάι, μήλα, μούρα.