Πρασινο Τσαι Και Γυμναστικη

Δημοσιεύθηκε στο Blog, Nutrition and tagged τσάι, άσκηση, γυμναστική

Πώς το πράσινο τσάι μπορεί να συμβάλλει στην απόδοση κατά τη διάρκεια της άσκησης και στην αποκατάσταση των μυών μετά την γυμναστική;

Είναι γνωστό ότι το πράσινο τσάι προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου και είναι αδιαμφισβήτητα ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του καφέ! Τα περισσότερα οφέλη του πράσινου τσαγιού, οφείλονται κυρίως στις κατεχίνες. Οι κατεχίνες αποτελούν φυσικές ουσίες, που βρίσκονται σε φυτά και έχουν αντιοξειδωτική δράση, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της κυτταρικής βλάβης.


Πώς συνδέεται το πράσινο τσάι με την άσκηση;

Η άσκηση αυξάνει την παραγωγή οξειδωτικών στους μυς, μειώνοντας έτσι την απόδοση σου βραχυπρόθεσμα και προκαλώντας επιβλαβείς επιπτώσεις στους ιστούς, μακροπρόθεσμα. Οι κατεχίνες, λοιπόν, που βρίσκονται στο πράσινο τσάι είναι ένας τύπος αντιοξειδωτικού, ο οποίος πιστεύεται, χωρίς να είναι ευρέως αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα, ότι «εξουδετερώνει τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες κατά τη διάρκεια της προπόνησης», σύμφωνα με έρευνες. Επιπλέον, λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων που έχει το πράσινο τσάι, βοηθά στην επούλωση της φλεγμονής και του τραυματισμού των μυϊκών ιστών που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Επομένως, το πράσινο τσάι μπορεί να συνδράμει στη γρήγορη ανάκαμψη του αθλούμενου μετά από έντονες προπονήσεις.


Ποια είναι όμως η σωστή ποσότητα πράσινου τσαγιού και πότε πρέπει να το καταναλώσεις για σωστό αποτέλεσμα;

Οι διατροφολόγοι των Holmes Place προτείνουν την κατανάλωση εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού (500 mg ημερησίως) – ειδικά αν δεν σου αρέσει η γεύση του- που ισοδυναμεί με 1,25 λίτρο πράσινο τσάι. Στην ουσία δεν υπάρχει όριο στην κατανάλωση του πράσινου τσαγιού. Αντιθέτως, όσο το περισσότερο καταναλώνεις, τόσο μεγαλύτερη ενυδάτωση προσφέρει στον οργανισμό σου, σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω οφέλη. Βέβαια, μην ξεχνάς ότι και το πράσινο τσάι περιέχει μικρή δόση καφεΐνης, οπότε συνίσταται να αποφεύγεται η κατανάλωσή του πριν τον ύπνο.

Το σημαντικό όμως είναι να βάλεις το πράσινο τσάι στην καθημερινότητά σου, όχι μόνο ως μέσο αποκατάστασης μετά την άσκηση, αλλά ως μια υγιεινή καθημερινή συνήθεια.

 

Για περισσότερες διατροφικές συμβουλές και εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής, επικοινωνήστε με τους Nutrition Coaches των Holmes Place. 

Δημοσιεύθηκε στο Blog, Nutrition and tagged τσάι, άσκηση, γυμναστική.