7 Τροφες Που Μειωνουν Τις Πιθανοτητες Να Νοσησεις Απο Covid-19, Συμφωνα Με Τους Διαιτολογους

Δημοσιεύθηκε στο Blog, Nutrition and tagged τροφές, Covid, διαιτολόγοι

Η COVID-19 σχετίζεται πλέον με τουλάχιστον 98 συμπτώματα, μερικά από τα οποία δεν θέλουμε να βιώσουμε. Δυστυχώς, προς το παρόν δεν μπορούμε να αποκτήσουμε ανοσία, αλλά μπορούμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας με απλούς τρόπους, ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο να νοσήσουμε, καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να υπάρχουν σε αυξημένο ποσοστό.

Ένας από αυτούς είναι η καθημερινή μας διατροφή, την οποία όσο και να μην προσμετράμε ως σημαντικό όπλο άμυνας απέναντι στον ιό, θα σε εκπλήξει πόσο μπορεί να βοηθήσει την υγεία σου. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι διατροφολόγοι, οι οποίοι συστήνουν να εντάξουμε στην διατροφή μας τις παρακάτω 7 τροφές που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας και θα μειώσουν τον κίνδυνο:

 

1.    Μανιτάρια

Τα μανιτάρια έχουν μια μακροχρόνια φήμη όσον αφορά την υποστήριξη της ανοσοποιητικής λειτουργίας, και πρόσφατα, το όνομά τους έχει αναφερθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία για τρόφιμα που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου COVID. Όχι μόνο τα μανιτάρια συνδέονται με την αύξηση του αριθμού και της δύναμης των Τ-κυττάρων που ενισχύουν την ανοσία του σώματος, αλλά είναι επίσης μία από τις μόνες φυσικές πηγές τροφής βιταμίνης D. Η βιταμίνη D παίζει ρόλο στη σύνθεση των αντιβακτηριακών πεπτιδίων (μικρές αλυσίδες αμινοξέων) και στην αυτοφαγία (αποικοδόμηση κυττάρων από τα μη απαραίτητα ή δυσλειτουργικά κυτταρικά συστατικά).


Holmes Place | μανιτάρια


2.    Κόκκινες Πιπεριές

Οι περισσότεροι από εμάς, όταν ακούμε Βιταμίνη C σκεφτόμαστε τα πορτοκάλια. Κι όμως, οι πιπεριές έχουν μεγαλύτερο ποσοστό της Βιταμίνης που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθά στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών. Αν θέλεις λοιπόν να μεγιστοποιήσεις την πρόσληψη της, ένταξε στη διατροφή σου μερικές κόκκινες πιπεριές και πρόσθεσε τις στο φαγητό σου ή στη σαλάτα σου.


3.    Σκόρδο

Το σκόρδο έχει μακρά ιστορία ως φυτικό φάρμακο και έχει αναφερθεί από πολλούς ειδικούς σε πολλές μελέτες για τις ιδιότητες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού. Κάτι που μπορεί να μην γνωρίζεις είναι ότι μεταξύ άλλων, το σκόρδο περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται allicin, το οποίο δεν είναι μόνο αντιβακτηριακό, αλλά και αντιφλεγμονώδες.


4.    Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όλα απαραίτητα για τη διατήρηση της βέλτιστης ανοσοαπόκρισης του οργανισμού σου. Ίσως το πιο σημαντικό, το γιαούρτι είναι μια μεγάλη πηγή προβιοτικών, τα οποία βοηθούν στην υποστήριξη του μικροβίου του εντέρου, το οποίο, από μόνο του, είναι κρίσιμο για την υποστήριξη της ανοσοποιητικής λειτουργίας.

5.    Λάχανο τουρσί

Το λάχανο τουρσί είναι ένα άλλο τρόφιμο που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό που κάνει το λάχανο τουρσί τόσο ισχυρό ως υποστηρικτή του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι το γεγονός ότι ζυμώνεται. Τα ζυμωμένα τρόφιμα είναι μια εξαιρετική πηγή καλών βακτηρίων για το έντερο. Επιπλέον, η ζύμωση ενισχύει τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του λάχανου.


6.    Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ο αφανής πρωταγωνιστής των superfoods. Είναι από τις λίγες τροφές που θα βρεις τον συνδυασμό βιταμινών Α, C και Ε, που είναι γνωστό ότι βοηθούν στην ενίσχυση της ανοσοποιητικής λειτουργίας. Η βιταμίνη Α, ειδικότερα, μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις τον κίνδυνο COVID-19, εφόσον παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη διατήρηση υγιούς όρασης, αλλά και στην ανάπτυξη-ακεραιότητα των κυττάρων στους διάφορους ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανόμενου και του αναπνευστικού.  


7.    Τζίντζερ

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του τζίντζερ μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων του ανώτερου αναπνευστικού που σχετίζονται με το COVID-19. Ενώ δεν έχει γίνει μεγάλος αριθμός ερευνών για τις αντιικές ιδιότητες του τζίντζερ, γνωρίζουμε ότι καταπολεμά σκληρά τις βακτηριακές απειλές. Και ίσως το πιο σημαντικό, η έρευνα δείχνει ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης.


Σε συνεργασία με την

Μαρία Κωφίδου 

Fitness Blogger FitGirls 


Για περισσότερες διατροφικές συμβουλές και εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής, επικοινωνήστε με τους Nutrition Coaches των Holmes Place.

Δημοσιεύθηκε στο Blog, Nutrition and tagged τροφές, Covid, διαιτολόγοι.