Αιθερια Ελαια: Πως Να Τα Χρησιμοποιουμε Στην Καθημερινοτητα Μας

Δημοσιεύθηκε στο Wellness and tagged αιθέρια έλαια, σπίτι, ευεξία

Ο ερχομός της Άνοιξης πάντα μας γεμίζει μυρωδιές και μας προδιαθέτει θετικά για τα επόμενα που έρχονται. Τα αρώματα των λουλουδιών είναι αυτά που κυριαρχούν αυτή την εποχή και τι καλύτερο από το να μπορέσουμε να τα έχουμε στο χώρο μας ή να τα χρησιμοποιούμε στο σώμα και τα μαλλιά μας μέσα από τα πιο σημαντικά τους στοιχεία: τα αιθέρια έλαια που παίρνουμε από αυτά!

Τα αιθέρια έλαια προέρχονται από ανθοφόρα φυτά και έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, προσφέρουν χαλάρωση και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την συναισθηματική μας ευεξία. Ο πιο συνηθισμένος τόπος για να πάρει κανείς τα αιθέρια έλαια από κάποιο φυτό είναι η απόσταξη. Εκτός από το να επιλέξουμε κάποια από το εμπόριο, όπου υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία, υπάρχουν και τρόποι ώστε να φτιάξουμε στο σπίτι τα αιθέρια έλαια της αρεσκείας μας. Παρακάτω είναι από τους πιο απλούς τρόπους:


Αφού κόψουμε άνθη από το αρωματικό φυτό που θέλουμε και τα τεμαχίσουμε, τοποθετούμε 4 κούπες με το υλικό αυτό μέσα σε μία κατσαρόλα, την οποία γεμίζουμε με νερό μέχρι τα 3/4 της. Τοποθετούμε το καπάκι της κατσαρόλας ανάποδα για να υγροποιούνται οι ατμοί και να πέφτουν πάλι στην κατσαρόλα και αρχικά την βάζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί το νερό και μετά σε χαμηλή φωτιά για 4 ώρες. Η θερμότητα αυτή είναι αρκετή για να απελευθερώσει τα πολύτιμα αιθέρια έλαια. Αφού βράσει καλά, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια, βάζουμε την κατσαρόλα με το υγρό που έχει δημιουργηθεί στο ψυγείο για 24 ώρες. Το αιθέριο έλαιο είναι ελαφρύτερο από το νερό με αποτέλεσμα να ανεβαίνει προς τα πάνω και να δημιουργεί μια λεπτή στρώση. Προσεκτικά, βγάζουμε τη λεπτή στρώση έξω από το νερό όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί θα αρχίσει να λιώνει, και τοποθετούμε το homemade αιθέριο έλαιο που αποστάξαμε σε ένα μικρό μπουκάλι, το οποίο κλείνουμε και το φυλάμε μακριά από ζέστη και ήλιο!



Αιθέρια έλαια για τους χώρους του σπιτιού


Τα αιθέρια έλαια βέβαια είναι μια εξαιρετική επιλογή για να δημιουργήσετε ατμόσφαιρα ευεξίας και χαλάρωσης στο σπίτι σας, αλλά και για να το διατηρήσετε καθαρό, λόγω των πολλαπλών τους ιδιοτήτων. Δείτε κάποιες από αυτές τις χρήσεις παρακάτω:


Αρωματικό σπρέι για όλους τους χώρους: Σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα βάζουμε ροδόνερο και προσθέτουμε σταγόνες από 1 ή 2 αιθέρια έλαια. Ανακινούμε καλά και ψεκάζουμε όλους τους χώρους του σπιτιού περίπου ανά 1 ώρα (τα αιθέρια έλαια εξατμίζονται μέσα στα πρώτα 30΄). Μπορούμε να συνδυάσουμε κανέλα με πορτοκάλι ή μανταρίνι, ενώ η λεβάντα είναι ιδανική επιλογή για την κρεβατοκάμαρα, λόγω των χαλαρωτικών ιδιοτήτων της. Extra tip! Μπορείτε να ψεκάσετε και τα σκεπάσματα του κρεββατιού σας ή ακόμα και τα καλύμματα του καναπέ.

Αρωματικός λύχνος: γεμίζουμε τον δοχείο του λύχνου με νερό και λίγες σταγόνες από 1-3 αιθέρια έλαια. Ανάβοντας το ρεσό, το άρωμα θα διαχυθεί σε όλο τον χώρο! Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βαζάκι βάζοντας μέσα το υγρό, τοποθετώντας bamboo sticks, όπου αφού τα βυθίσετε για λίγη ώρα μέσα στο υγρό τα αναποδογυρίζετε και ο χώρος σας θα μυρίζει υπέροχα!

Ντουλάπες: τοποθετείστε μερικά αποξηραμένα βότανα, π.χ. λεβάντα μαζί με ξυλαράκια από κανέλλα σε μικρά πουγκάκια και ψεκάστε τα με το αγαπημένο σας έλαιο. Έτσι οι ντουλάπες σας θα αναδύουν το αγαπημένο σας άρωμα. Προσοχή! Θα χρειαστεί να τα ανανεώνετε σε εβδομαδιαία βάση, λόγω του ότι τα έλαια εξατμίζονται.




Holmes Place | Μπουκαλάκια με αιθέρια έλαια



Αιθέρια έλαια για το σώμα, το δέρμα και τα μαλλιά


Τα αιθέρια έλαια που παίρνουμε από τα άνθη είναι μια πολύ καλή πρόταση για το σώμα σας, τα μαλλιά, αλλά και το δέρμα σας. Τα παρακάτω λουλούδια αποτελούν μια πολύ καλή πρόταση λόγω των ιδιοτήτων τους σε προϊόντα περιποίησης που περιέχει το έλαιο τους.

Τριαντάφυλλο: ενσωματώνει την αγάπη και την αρμονία. Όλοι χρειάζονται περισσότερη αγάπη και το τριαντάφυλλο, σας δίνει μια ώθηση αγάπης. Χρησιμοποιήστε το έλαιο του σε όλους τους τύπους δέρματος και μαλλιών, ειδικά αν τα έχετε παραμελήσει.

Βιολέτα: είναι μικρό, λεπτό και μωβ και θέλει να μας υπενθυμίσει ότι όλα αποτιμώνται στη γη ανεξάρτητα από το μέγεθος. Χρησιμοποιήστε το έλαιο της βιολέτας για το ώριμο δέρμα και τα μαλλιά, ακόμα και για το δέρμα και τα μαλλιά του μωρού σας.

Γαρδένια: αποπνέει ευημερία και πολυτέλεια, τα οποία είναι το αποτέλεσμα της συγκέντρωσης και της εκτίμησης των μικρών λεπτομερειών στην τέχνη και τη ζωή. Το αιθέριο έλαιο της, δίνει μια αίσθηση πολυτέλειας και ηρεμίας σε όλα τα προϊόντα περιποίησης σώματος, δέρματος και μαλλιών.


Βάλτε τα αιθέρια έλαια στην καθημερινότητα σας και απολαύστε όλες τις ευεργετικές τους ιδιότητες, δημιουργώντας ένα χαλαρωτικό περιβάλλον στο σπίτι σας, τώρα που το απολαμβάνετε περισσότερο από ποτέ!

Δημοσιεύθηκε στο Wellness and tagged αιθέρια έλαια, σπίτι, ευεξία.