ΟΙ 8 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΡΑΤΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Δημοσιεύθηκε στο Wellness

Γνωρίζετε πως η άσκηση είναι ωφέλιμη για την υγεία σας και το μυαλό σας. Ακόμα αποτελεί μεγάλο σύμμαχό σας στο να χάσετε το επιπλέον βάρος από το οποίο θέλετε να απαλλαγείτε. Ωστόσο, φαίνεται δύσκολο το να καταφέρετε να εντάξετε την γυμναστική μέσα στην ημέρα σας. Εάν όμως δεν το πάρετε απόφαση και δε το προγραμματίσετε επί τούτου, με τόσες υποχρεώσεις που έχει κάθε μέρα το πρόγραμμά σας, δε πρόκειται να το κάνετε ποτέ!

Παρακάτω θα δείτε 8 καθημερινές συνήθειες που, χωρίς να το καταλαβαίνετε, σας απομακρύνουν συστηματικά από το να βάλετε την άσκηση στη ζωή σας.

1.Βρίσκεστε συνεχώς στα social media.

Ο ελεύθερος χρόνος που έχετε μέσα στην ημέρα μας είναι τόσο λίγος, που όταν τον αφιερώνετε στα social media, ανεβάζοντας φωτογραφίες ή διαβάζοντας άρθρα σχετικά με την πολιτική ή οτιδήποτε άλλο, σίγουρα θα σας αποσπάσει από το να φορέσετε τα αθλητικά σας παπούτσια και να βγείτε να περπατήσετε. «Είναι ιδιαίτερα σύνηθες να βλέπω τους πελάτες μου να «ξεχνιούνται» στο Facebook και στο Twitter και έτσι να χάνουν τις προπονήσεις τους», λέει η Aja Davis, ιδρύτρια του New Body Bootcamp στο Brooklyn. Μια έρευνα το 2012 στο Πανεπιστήμιο του Ulster, διαπίστωσε πως όσο περισσότερο χρόνο σπαταλούσαν οι φοιτητές στα social media, τόσο λιγότερο πρόθυμοι ήταν να ασκηθούν ή να συμμετέχουν σε κάποιο ομαδικό άθλημα.

habits3_intext

2.Δεν τρώτε τίποτα μέχρι το μεσημέρι.

Ίσως ανήκετε στην κατηγορία εκείνων των ανθρώπων που το πρωί δεν πεινάνε, ίσως πάλι είστε αρκετά απασχολημένοι και βιαστικοί, προκειμένου να ετοιμάσετε το πρωινό σας ή ακόμα και να σταματήσετε να αγοράσετε κάτι απέξω, ή ίσως και να προσπερνάτε συστηματικά στη καθημερινότητά σας το πρωινό γεύμα. Αυτό όμως, δεν είναι καλό, αν σκοπεύετε να ξεκινήσετε μια προπόνηση, αναφέρει μια νέα έρευνα στο American Journal of Clinical Nutrition. Οι ερευνητές ανακάλυψαν, πως υπέρβαροι άνθρωποι, οι οποίοι έτρωγαν πρωινό, ήταν πιθανότερο να ασκηθούν και να «κάψουν» έως και 200 θερμίδες παραπάνω κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν πρωινό. Για ένα πρωινό λοιπόν, που θα σας γεμίσει ενέργεια, προτιμήστε βραδυφλεγή πρωτεΐνη, καθώς και λιπαρά -αυγά με μπέικον, αβοκάντο, τυρί και γιαούρτι είναι όσα θα σας δώσουν όλο το πρωί, ώστε να νιώθετε έτοιμοι να ασκηθείτε, και ταυτόχρονα να μην είστε λαίμαργοι, όταν η ώρα του μεσημεριανού θα αρχίσει να πλησιάζει.


3.Ζείτε για να δουλεύετε, αντί να δουλεύετε για να ζείτε.

Το να πάτε για ένα ζωηρό και με έντονο ρυθμό περπάτημα ή να κάνετε βάρη, μπορεί να γίνει πολύ ευκολότερο, όταν δεν είστε «αλυσοδεμένοι» στο γραφείο σας. Όταν όλη μέρα τσεκάρετε τα email σας, είστε μέσα στο άγχος γιατί τρέχετε να προλάβετε deadlines, και έχετε στο μυαλό σας και πως θα διατηρείτε και το αφεντικό σας ικανοποιημένο, τότε κατά πάσα πιθανότητα αυτό που συμβαίνει, είναι να τοποθετείτε τη δική σας ευημερία, σε δεύτερη μοίρα. «Η καριέρα είναι ικανή να σας απορροφήσει τόσο, που να απομακρύνει για τα καλά κάθε θέλησή σας για άσκηση.», λέει η Davis. «Εάν δουλεύετε μέχρι αργά, και φεύγοντας από την εργασία σας, κουβαλάτε μαζί σας και όλο το ψυχολογικό στρες, τότε η απόφαση για άσκηση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.».
Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2013 σε επιτελείο του στρατού, έδειξε πως όσο περισσότερο στρες βίωναν στο εργασιακό τους περιβάλλον, τόσο λιγότερη ήταν η διάθεση τους για άσκηση – και συγκεκριμένα πρόκειται για ένα επάγγελμα και για μια καριέρα που απαιτεί άριστη φυσική κατάσταση. Οπότε ποια είναι η λύση; Eαν για παράδειγμα, χάνετε σε σταθερή βάση το απογευματινό μάθημα της yoga επειδή βρίσκεστε ακόμα στο γραφείο, τότε επιχειρήστε να προγραμματίσετε την προπόνησή σας πολύ πρωινές ώρες, πριν μπείτε στην ροή της δουλειάς.

habits_intext

4.Δεν έχετε συγκεκριμένη ώρα που πάτε «για ύπνο».

Αν θεωρείτε πως η προγραμματισμένη ώρα ύπνου, είναι κάτι που αφορά μόνο τα μικρά παιδιά, τότε ξανασκεφτείτε το. «Μια καλή προπόνηση, ξεκινάει από το προηγούμενο βράδυ.», λέει η Davis. «Αν βλέπετε τηλεόραση ή κάθεστε στο laptop μέχρι τα ξημερώματα, το επόμενο πρωί, δε θα αισθάνεστε ανανεωμένοι και φρέσκοι
Ο «φτωχός» ύπνος, αποτελεί πανωλεθρία τόσο για το σώμα, όσο και για το μυαλό. Μειώνει το κίνητρο σας, κάνει το σώμα σας πιο εξουθενωμένο, καθώς και ευαίσθητο σε ενδεχόμενο τραυματισμού και τέλος αυξάνονται οι φλεγμονές, οι οποίες καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, σύμφωνα με έρευνα του 2015.

habits4_intext

5.Είστε κοινωνικοί… με το παραπάνω!

Οι όμορφες σχέσεις με τους φίλους και την οικογένεια αποτελούν ξεκάθαρα το κλειδί για ευτυχία και για μακροζωία. Ωστόσο, όταν βρίσκεστε σε δείπνα κάθε βράδυ, φοβάστε ότι θα χάσετε το κους κους με τους φίλους σας, και δεν μπορείτε να αρνηθείτε οποιαδήποτε πρόσκληση σας γίνεται, θα καταλήξετε με γρήγορους ρυθμούς να βάλετε την ανάγκη σας για κοινωνικοποίηση, πάνω από την ανάγκη να γυμνάζεστε.

Επιπρόσθετα, πρέπει να αναφέρουμε, πως όσες περισσότερες τέτοιες εξόδους οργανώνετε, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η συχνότητα που θα καταλήξετε να καταναλώνετε junk food. «Είναι σημαντικό και ψυχοφελές να έχουμε μια πλούσια κοινωνική ζωή, αλλά αυτό πολλές φορές μπορεί να διαφέρει από τους στόχους μας για μια καλή φυσική κατάσταση.», λέει η Davis και συνεχίζει « Οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη να κοινωνικοποιούνται τακτικά, θα έπρεπε είτε να αποκτήσουν φίλους από το χώρο της εκγύμνασής τους, είτε να πάρουν την απόφαση πως πρέπει να γυμνάζονται νωρίς το πρωί.» Οι δουλειές, τα σημαντικά meetings και τα parties δεν είναι πράγματα που συμβαίνουν στις 6 το πρωί. Συνεπώς, ας εκμεταλλευτούμε αυτή την ώρα, όσο πιο σοφά γίνεται.

habits1_intext

6.Νομίζετε πως το καθάρισμα του σπιτιού είναι άσκηση.

Ενώ λοιπόν από την μια πλευρά είναι αλήθεια πως για να γυμναστείτε δεν χρειάζεται απαραίτητα μια προπόνηση στο γυμναστήριο ή να βγείτε και να τρέχετε στους δρόμους, από την άλλη πλευρά ίσως να υπερεκτιμάτε και το όφελος των καθημερινών σας δραστηριοτήτων. Μια έρευνα στο BMC Public Health, ανακάλυψε πως το καθάρισμα στο σπίτι, δεν ανταποκρίνεται στα standards της φυσικής δραστηριότητας που θα έπρεπε να έχουμε.
Και οι συμμετέχοντες στην έρευνα, οι οποίοι ανέφεραν πως γυμνάζονταν μέσω των εργασιών στο σπίτι, φάνηκε πως είχαν την τάση να παίρνουν βάρος. Είναι ένα υπέροχο πράγμα να διατηρούμε ένα σπίτι τακτοποιημένο και καθαρό. Απλά ας μην το συγχέουμε με την προπόνησή και την άσκησή μας.

7.Διαλείμματα από… το καθισιό!

Μιλώντας για κακές συνήθειες, αξίζει να πούμε πως τη θέση του καπνίσματος, αρχίζει να την καταλαμβάνει η θέση του καθισιού. Όσο περισσότερο κάθεται κανείς, τόσο λιγότερο πιθανόν είναι να καταβάλλει έστω και την μικρότερη προσπάθεια, προκειμένου να γυμναστεί και να έχει μια φυσική δραστηριότητα. Μια έρευνα του British Journal of Sports Medicine, βρήκε πως οι γυναίκες από την Αυστραλία, οι οποίες κάθονταν για περισσότερες από 8 ώρες ημερησίως, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να ασκηθούν, και έτσι αύξαναν σημαντικά τις πιθανότητές τους να αποβιώσουν πολύ συντομότερα από το αναμενόμενο. Για να καταπολεμήσετε λοιπόν, το φαινόμενο του καθίσματος και τις πολύ βλαβερές του συνήθειες, αποφασίστε για αρχή να κάνετε… μικρά διαλείμματα από το καθισιό σας και να σηκώνεστε, να κινείστε και να κάνετε stretching, τεντώνοντας τα χέρια σας και τα πόδια σας. Είναι μια καλή αρχή…

habits_intext


8.Τα παυσίπονα… δεν είναι η λύση!

Έχετε πονοκέφαλο. Ο λαιμός σας πονάει, επειδή κοιμηθήκατε περίεργα ή στραβά και το γόνατό σας πρήζεται. Το να έχετε να αντιμετωπίζετε τον πόνο, μπορεί να εξελιχθεί σε μια καθημερινή συνήθεια, η οποία να σας αποσπά από άλλα πράγματα που σας αρέσουν και σας γεμίζουν στην καθημερινότητά σας. Ενδεχομένως κρίνετε λοιπόν, πως τα παυσίπονα είναι η καλύτερη λύση για να αισθανθείτε ανακουφισμένοι. Όμως στη πραγματικότητα, υπάρχει ακόμα πιο αποτελεσματική θεραπεία, και αυτή είναι η άσκηση. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Medicine & Science in Sports & Exercise, εντόπισε πως λίγη αερόβια άσκηση – για παράδειγμα 30’ σε στατικό ποδήλατο-, σας κάνει πολύ πιο ανθεκτικούς στον πόνο, καθώς και στη δυσφορία. Και δεν είναι το μοναδικό όφελος που αποκομίζετε από την άσκηση, καθότι ενεργοποιούνται ενδορφίνες που σας επιτρέπουν να συνεχίζετε. Αποφασίζοντας να εντάξετε στη ζωή σας συστηματικά μια μέσης έντασης άσκηση, μπορεί να σας κάνει πιο ανθεκτικούς στον πόνο σε βάθος χρόνου.

Η Ομάδα των Holmes Place

Δημοσιεύθηκε στο Wellness