ΟΙ 3 ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑTΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Δημοσιεύθηκε στο Wellness

Μέσα στην ένταση των ρυθμών της καθημερινότητας, η άσκηση είναι πάντα μια καλή διαφυγή για όσους θέλουν να επωφεληθούν ψυχή τε και σώματι.

Μια ισορροπημένη ζωή είναι πάντα απόρροια ενός υγιούς σώματος και μυαλού.

Όπως μας επιβεβαιώνει και ο ψυχολόγος Ben Michaelis, «Γνωρίζουμε ότι το σώμα συνδέεται με το μυαλό και το μυαλό με το σώμα. Όταν φροντίζεις τον εαυτό σου, βοηθάς ολόκληρο το σύστημα». Η αρχή αυτή βρίσκει ισχύ και στην περίπτωση του άγχους και της κατάθλιψης, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν με το συνδυασμό ψυχικής και σωματικής θεραπείας.

Στηριζόμενοι σε αυτό, σας προτείνουμε 3 είδη σωματικής άσκησης για την καταπολέμηση της κατάθλιψης και του άγχους.

ΤΡΕΞΙΜΟ

Σύμφωνα με έρευνες, το τρέξιμο διαθέτει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Συνδράμει, αρχικά, στη σωματική υγεία, αφού όποιος επιδίδεται έστω και σε λίγα λεπτά τρεξίματος κάθε μέρα, χάνει θερμίδες, κατευνάζει τις λιγούρες για φαγητό και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής με μικρότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Πόσοι, όμως, αναγνωρίζουν το τρέξιμο ως ενισχυτή της καλής διάθεσης; Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Michaelis, «Το τρέξιμο βοηθά να απελευθερωθούν νευροδιαβιβαστές που ευθύνονται για την “καλή διάθεση”, όπως είναι η σεροτονίνη και η νορεπινεφρίνη». Η ιδιότητα αφορά και όσους υποφέρουν από κατάθλιψη. Βάσει έρευνας του 2006 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Psychiatry & Neuroscience, η σωματική άσκηση μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα με τα αντικαταθλιπτικά.

Ως πηγή πολλών καλών, το τρέξιμο βοηθά και στον ύπνο, στηρίζοντας τη συνολική υγεία μας.

workout intext

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ

«Η φύση ηρεμεί το μυαλό. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το να βρίσκεται κανείς κοντά σε φυτά, δέντρα και ειδικά δέντρα σε αποσύνθεση, μειώνει το άγχος, λόγω ότι τα φυτά αυτά εκκρίνουν χημικά που καθυστερούν τη διαδικασία της αποσύνθεσης, κάτι που βοηθά και το άτομο να ηρεμήσει», αναφέρει ο Michaelis.

Η πεζοπορία, λοιπόν, φαίνεται να είναι ένας ακόμη σύμμαχος της καλής ψυχικής υγείας.

Σε έρευνα του 2009, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Health and Preventive Medicine, Ιάπωνες επιστήμονες διαπίστωσαν ότι 20 λεπτά στη φύση μπορούν να μειώσουν τις ορμόνες πρόκλησης άγχους. Ταυτόχρονα, περσινή έρευνα έδειξε ότι μία βόλτα 50 λεπτών μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και να μειώσει το άγχος σε νέους ενήλικες.

workout intext

YOGA

Ανάμεσα στη λίστα των προτεινόμενων ασκήσεων εντάσσεται και η yoga. Σε έρευνα του 2007, οι συμμετέχοντες που επιδόθηκαν σε μαθήματα yoga εμφάνισαν μειωμένα συμπτώματα άγχους, θυμού και κατάθλιψης.

Το 2012 μία ακόμα ομάδα από ερευνητές, εξέτασε τη σχέση μεταξύ των συγκεκριμένων ασκήσεων με το άγχος και το στρες. Σε 25 από τις 35 έρευνες, οι συμμετέχοντες εμφάνισαν μειωμένα επίπεδα άγχους μετά το ξεκίνημα μαθημάτων yoga.

Το μυστικό της yoga, όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί, κρύβεται στην εστίαση των ασκήσεων στην αναπνοή.

workouts intext

HOLMES PLACE CORPORATE WELLNESS TRIAL SERVICES – ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ

Η Ομάδα των Holmes Place

Δημοσιεύθηκε στο Wellness