''Μενουμε Σπιτι'' Και Συναισθηματικη Πεινα
Το να μένουμε σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω πανδημίας, μας «ρίχνει» την ψυχολογία, γεγονός που μας καθιστά ευάλωτους στο συχνό τσιμπολόγημα. Στο σπίτι, έχουμε εύκολη πρόσβαση στο χώρο της κουζίνας και έτσι πολλές φορές ανοίγουμε τα ντουλάπια και το ψυγείο ασυναίσθητα για να κοιτάξουμε το περιεχόμενο τους. Με άλλα λόγια, το στρες και η στενοχώρια πυροδοτούν την ανάγκη μας για τσιμπολόγημα, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι τα αρνητικά μας συναισθήματα θα μειωθούν.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το σωματικό μας βάρος να αυξάνεται και να αισθανόμαστε πάλι στενοχώρια, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο. Όταν παρατηρούμε μια τέτοια διατροφική συμπεριφορά, θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν αυτό που αισθανόμαστε είναι πραγματική πείνα ή συναισθηματική πείνα.
Υπάρχουν ορισμένες βασικές διαφορές μεταξύ της πραγματικής και της συναισθηματικής πείνας:
· Η πραγματική πείνα αυξάνεται σταδιακά και δεν την αισθανόμαστε ως κάτι το επείγον, ενώ η συναισθηματική πείνα εμφανίζεται ξαφνικά και ως επείγουσα ανάγκη.
· Πραγματική πείνα αισθανόμαστε ώρες μετά από ένα γεύμα και δεν σχετίζεται με συγκεκριμένο τρόφιμο, σε αντίθεση με τη συναισθηματική πείνα, η οποία συμβαίνει ανεξάρτητα από την ώρα του τελευταίου γεύματος και σχετίζεται συνήθως με κάποιο γλυκό ή λιπαρό τρόφιμο.
· Η πραγματική πείνα σταματάει όταν χορταίνουμε και έτσι αισθανόμαστε ικανοποιημένοι, ενώ η συναισθηματική πείνα συνεχίζει ακόμα και όταν νιώθουμε χορτάτοι, έχοντας στη συνέχεια το αίσθημα της ενοχής και της δυσφορίας.
Μερικοί πρακτικοί τρόποι που βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο της συναισθηματικής πείνας είναι:
· Να καταγράφουμε τα τρόφιμα και τα ροφήματα που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα, τις ώρες που τα καταναλώνουμε και τυχόν συναισθήματα πριν και μετά την κατανάλωσή τους.
· Να βαθμολογήσουμε την πείνα μας από το 1 έως το 10 πριν ανοίξουμε το ντουλάπι ή το ψυγείο για να πάρουμε ένα τρόφιμο ή ρόφημα.
· Να κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί για να αποσπάσουμε το μυαλό μας από τη σκέψη του φαγητού, όπως το να πάμε μια βόλτα με το κατοικίδιο μας, να μιλήσουμε στο τηλέφωνο με ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να γυμναστούμε, να κάνουμε ένα ντους, να περιποιηθούμε το σώμα μας, κλπ.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει το ψυγείο και τα ντουλάπια μας να έχουν τρόφιμα και ροφήματα με λίγες θερμίδες, έτσι ώστε ακόμα και στην περίπτωση που «ενδώσουμε» στο τσιμπολόγημα, να καταναλώσουμε όσο το δυνατόν λιγότερες θερμίδες.