Τα Κερασια Και Η Διατροφικη Αξια τους
Εκτός από αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο μικρών και μεγάλων, τα κεράσια είναι από τα πιο ευεργετικά για την υγεία μας, φρούτα!
Τόσο τα γλυκά, όσο και τα ξινά κεράσια, είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων, ενώ η θερμιδική τους αξία είναι χαμηλή (τα γλυκά κεράσια παρέχουν περίπου 77 θερμίδες ανά 100 γρ., με την ίδια ποσότητα ξινά κεράσια να παρέχει περίπου 56 θερμίδες).
Το κόκκινο χρώμα τους οφείλεται στη χρωστική ουσία ανθοκυάνη, που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στη φλούδα τους.
Ιδιαίτερα τα πετροκέρασα, είναι πλούσια σε φλαβονοειδή (λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και β-καροτένιο) που λειτουργούν επίσης ως ισχυρά αντιοξειδωτικά.
Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και C, σε βιταμίνες της οικογένειας Β, σε φολικό οξύ, νιασίνη και ριβοφλαβίνη, ενώ περιέχουν σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, κάλιο και πρωτεΐνες.
Ευεργετικές Ιδιότητες
· Μπορούν να λειτουργήσουν ως υπακτικό (αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας)
· Κατά της αναιμίας (υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο)
· Είναι διουρητικά και βοηθούν στην πέψη
· Έχουν αντισηπτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες
· Βοηθούν στην πρόληψη του διαβήτη
· Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση
· Βοηθούν στη μείωση της πνευματικής κόπωσης
· Βοηθούν στη μυϊκή αποκατάσταση μετά την άσκηση
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ευεργετικές ιδιότητες των κερασιών!
Ιδέες για να τα απολαύσετε
· Προσθέστε τα σε porridge, σε γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά και σε τοστ ή απολαύστε τα σκέτα, ως σνακ.
· Μπορείτε να αφαιρέσετε το κουκούτσι τους και να καταψύξετε τη σάρκα τους σε σακουλάκια, ώστε να τα χρησιμοποιείτε σε smoothies και άλλες συνταγές!
· Προσθέστε σε πολύσπορο ψωμί, ταχίνι κακάο, σπιτική μαρμελάδα φράουλα και λίγα φρέσκα κεράσια.
Τρόποι για να ενσωματώσετε τα κεράσια στη διατροφή σας
· Συνδυάστε τα με λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς και θα έχετε ένα πλήρες και χορταστικό σνακ. 12 κεράσια ισοδυναμούν με 1 μερίδα φρούτου!
· Συνδυάστε τα αποξηραμένα κεράσια με κομματάκια μαύρης σοκολάτας, νιφάδες καρύδας χωρίς ζάχαρη και αμύγδαλα, για ένα υπέροχο σπιτικό μείγμα.
· Φτιάξτε μια κομπόστα κερασιού από κατεψυγμένα ή φρέσκα κεράσια ή γλυκό του κουταλιού κεράσι σε γιαούρτι, πλιγούρι βρώμης ή πουτίγκα από σπόρους chia.
· Προσθέστε κεράσια σε φρουτοσαλάτα.
· Ενσωματώστε τα αποξηραμένα κεράσια σε ψημένα προϊόντα για μια φυσική γλυκύτητα.
· Προσθέστε λίγο χυμό κερασιού σε ανθρακούχο νερό και συμπληρώστε με μια φέτα λεμονιού.
· Προσθέστε τα φρέσκα, σε παγωτό.
· Φτιάξτε μια σπιτική σάλτσα μπάρμπεκιου κερασιών για χρήση σε πιάτα με κρέας ή πουλερικά.
· Προσθέστε κεράσια στο αγαπημένο σας smoothie
· Δοκιμάστε να τα βάλετε πάνω σε πολύσπορο ψωμί με ταχίνι, κακάο, μαρμελάδα φράουλα & λίγη τριμμένη καρύδα!
Δαμβουνέλη Αλεξάνδρα
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου Αθηνών
PGCert Διατροφής Αθλητών
Αναξαγόρα 13_146 71 Νέα Ερυθραία
210 8019097
6937 260311
alexandra.damvouneli@gmail.com
https://www.facebook.com/alexandra.damvouneli