3 Θρεπτικες Σαλατες Για Κυριο Γευμα
H σαλάτα συνηθίζεται να αποτελεί συνοδευτικό πιάτο του κύριου γεύματος, ωστόσο μπορεί με τις κατάλληλες προσθήκες να εξελιχθεί σε ένα υγιεινό, χορταστικό, πλήρες γεύμα.
Οι σαλάτες με τη μορφή ολοκληρωμένων γευμάτων προσφέρουν ενέργεια στο μέσο της ημέρας και συμβάλλουν στην επαρκή κατανάλωση λαχανικών. Ακολουθούν 3 εύκολες ιδέες για τους λάτρεις της σαλάτας και όχι μόνο. Δεν πρόκειται για το απλό και ενίοτε βαρετό μαρούλι-ντομάτα ή λάχανο-καρότο που τρώμε καθημερινά με το φαγητό μας και περνά, όπως είναι λογικό, απαρατήρητο. Είναι τόσο νόστιμες και χορταστικές που ακόμα και οι πιο δύσπιστοι θα αλλάξετε τη γνώμη που είχατε για τη σαλάτα ως γεύμα!
1. Σαλάτα με μαρούλι, καλαμπόκι, κόκκινα φασόλια, ντοματάκια, κοτόπουλο ψητό, κίτρινο τυρί light, dressing με ελαιόλαδο & μπαλσάμικο.
Συνοδεύστε με ψωμί, φρυγανιά ή παξιμάδι ολικής αλέσεως.
2. Σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι, αβοκάντο, cottage cheese, θρυμματισμένη καρυδόψιχα, ελαιόλαδο.
Συνοδεύστε με ψωμί, φρυγανιά ή παξιμάδι ολικής αλέσεως.
3. Σαλάτα με ρεβίθια (ή κάποιο άλλο όσπριο π.χ. φακές, μαυρομάτικα), πλιγούρι (ή ρύζι ή quinoa), τριμμένο καρότο, ντοματάκια, φέτες γαλοπούλας (ή κάποια άλλη πηγή πρωτείνης, π.χ. κοτόπουλο, τόνο, αυγό), μαϊντανό & ελαιόλαδο.
Μπορείτε να προσθέσετε λαχανικά της επιλογής σας (π.χ. πιπεριές, αγγούρι, κρεμμύδι).
Συμπερασματικά, ελαφριά και υγιεινή, η σαλάτα δεν είναι ανάγκη να μπαίνει στο τραπέζι μας μόνο ως συνοδευτικό, αλλά μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες -από άποψη θρεπτικών συστατικών, αλλά και γεύσης- πιάτο.
Σημείωση: Προσαρμόστε τις ποσότητες στις δικές σας ανάγκες και προτιμήσεις.
Δαμβουνέλη Αλεξάνδρα
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου Αθηνών
PGCert Διατροφής Αθλητών
Αναξαγόρα 13_146 71 Νέα Ερυθραία
210 8019097
6937 260311