Τα Οφελη Που Εχει Το Περπατημα Και Το Τρεξιμο Με Γυμνα Ποδια

Δημοσιεύθηκε στο Medical and tagged περπάτημα, τρέξιμο, πόδια, υγεία

Η απλή ενέργεια του να βαδίζεις περπάτημα προσφέρει τόσα πολλά οφέλη, όμως συχνά παραβλέπονται.

Ο άνθρωπος είναι ένας ξυπόλυτος δρομέας. Μόνο για προστασία, οι πρόγονοί μας περιέβαλαν με δέρμα τα πόδια τους και έτσι με τον καιρό δημιουργήθηκαν τα παπούτσια. Καθώς περπατάμετρέχουμε) το εσωτερικό του ποδιού μας, το κατώτερο άκρο και οι μύες του κέντρου πρέπει να διατηρήσουν ένα επίπεδο σύσπασης για να δημιουργήσουν ένταση στους μύες και τη φάσια των ποδιών και του κέντρου μας για να απορροφηθούν οι δυνάμεις κρούσης που προκύπτουν κάθε φορά που το πόδι πατάει στο έδαφος. Σε ένα υγιές πόδι, αυτός ο μηχανισμός έντασης θα ενεργοποιείται όταν τα αισθητήρια νεύρα των ποδιών μας διεγείρονται. Αυτά ανταποκρίνονται κυρίως σε δόνηση που προέρχεται από το έδαφος με κάθε βήμα. Ωστόσο, μετά από μια ολόκληρη ζωή που φοράμε παπούτσια σχεδιασμένα για την ελαχιστοποίηση αυτών των αισθήσεων, αυτά τα νεύρα δεν ανταποκρίνονται με αποτέλεσμα οι δυνάμεις κρούσης να μη μετριάζονται, αλλά αντίθετα να απορροφώνται από τις αρθρώσεις, τους τένοντες και τα οστά μας. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια επιδημία πελματιαίας απονευρωσίτιδας (plantar fasciitis), τενοντοπάθεια του αχίλλειου και κατάγματα κόπωσης.


Holmes Place | Τα οφέλη που έχει το περπάτημα και το τρέξιμο με γυμνά ποδιά

 

Ποια είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία το περπάτημα χωρίς παπούτσια;

Αν περπατάς με σκληρές σόλες κάτω από τα πόδια σου, θα έχεις την τάση να ρίχνεις το βάρος σου στη φτέρνα και οι μύες του εμπρός και μεσαίου τμήματος του ποδιού σου δεν θα έχουν καμία συμμετοχή. Ωστόσο, όταν περπατάς ξυπόλυτος, το εμπρός μέρος του ποδιού βοηθάει στην απορρόφηση των κραδασμών, με αποτέλεσμα να υπάρχει λιγότερη καταπόνηση στις αρθρώσεις από τα δάχτυλα έως την κνήμη, το γόνατο και το ισχίο, αλλά ακόμη και στη μέση.

Λόγω του ότι το βάδισμα με γυμνά πόδια ασκεί τους υποστηρικτικούς μύες των ποδιών, μπορούν να ανακουφιστούν για παράδειγμα τα συμπτώματα που σχετίζονται με την πλατυποδία Pes Planus. Επίσης, η ένταση στα νύχια των ποδιών, που προκαλείται από τη συχνή χρήση υπερβολικά μεγάλων παπουτσιών, μπορεί να ανακουφιστεί με το περπάτημα χωρίς παπούτσια.



Holmes Place | Τα οφέλη που έχει το περπάτημα και το τρέξιμο με γυμνά ποδιά



Επιπροσθέτως αυτών των οφελών που επικεντρώνουν στα πόδια, υπάρχουν πολλά άλλα οφέλη για τη στάση όλου του σώματος: Ακόμη και τα χαμηλά τακούνια αλλάζουν το βάδισμα και ενδέχεται να δημιουργήσουν επιβλαβείς επιπτώσεις στο μυοσκελετικό σύστημα με αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάχρησης των μυών και τα προβλήματα στη μέση.

 

Το περπάτημα με γυμνά πόδια δίνει την εμπειρία ενός εντελώς νέου σώματος, οι ζώνες αντανακλαστικών του ποδιού διεγείρονται και όλο το σώμα ωφελείται. Με την πάροδο του χρόνου, όχι μόνο το πόδι, αλλά ολόκληρο το σώμα γίνεται πιο ευέλικτο και ευκίνητο. Οι ζώνες αντανακλαστικών του ποδιού διεγείρονται περισσότερο όταν είστε ξυπόλυτοι, με αποτέλεσμα να ωφελείται όλο το σώμα.


Holmes Place | Τα οφέλη που έχει το περπάτημα και το τρέξιμο με γυμνά ποδιά


Πώς μπορείς να κάνεις περπάτημα ή τρέξιμο με γυμνά πόδια;

Το περπάτημα ή ακόμη και το τρέξιμο με γυμνά πόδια είναι υγιεινό μόνο όταν οι μύες των ποδιών είναι προπονημένοι και προετοιμασμένοι. Να θυμάστε ότι κάθε πόδι έχει 26 οστά: το ένα τέταρτο των συνολικών οστών του σώματος, μαζί με 33 αρθρώσεις και πάνω από 100 μύες και τένοντες. Αυτό σημαίνει ότι οι μύες των ποδιών, όπως και οι άλλοι μύες, πρέπει να αναπτυχθούν σταδιακά για να εκτελέσουν τη λειτουργία τους. Διαφορετικά, μπορεί να αντιμετωπίσεις όχι μόνο πόνο στους μύες, αλλά και μόνιμη κακή ευθυγράμμιση.


Για να ξυπνήσουν τα αισθητήρια νεύρα των ποδιών σου, προσπάθησε να περπατάς ξυπόλυτος στο σπίτι όσο το δυνατό περισσότερο, κατά προτίμηση σε ανισόπεδες επιφάνειες με μπαλάκια του γκολφ ή μπαλάκια με τραχιά επιφάνεια κάτω από τα πόδια σου για να τα ρολάρεις.  


Απόλαυσε όλα τα οφέλη της άσκησης στα Holmes Place Clubs. Δοκίμασε τις εγκαταστάσεις & υπηρεσίες μας ΔΩΡΕΑΝ για 3 συνεχόμενες ημέρες και ζήσε την απόλυτη fitness & wellness εμπειρία!

Holmes Place | free trial banner


Το κλειδί είναι να ξεκινήσεις σταδιακά και να περάσεις στα πρωτόκολλα της αισθητηριακής διέγερσης και της άσκησης του ποδιού πριν ξεκινήσεις να περπατάς ξυπόλυτος ή με μίνιμαλ υποδήματα. Το τρέξιμο με μίνιμαλ υποδήματα είναι το τελικό αποτέλεσμα μιας μεγάλης προετοιμασίας και για μερικούς ανθρώπους δεν συνιστάται καθόλου. Αν φοράς ορθοπαιδικά υποδήματα ή πάσχεις από πόνο στα πόδια ή τις κνήμες, πρέπει να ζητήσεις ιατρική συμβουλή και βοήθεια από ειδικό για την επίτευξη των στόχων σου. Στο μεταξύ όμως όλοι μπορούν να βγάλουν κάλτσες και παπούτσια, να κάνουν μαλάξεις σε αυτά τα κουρασμένα πόδια και να δοκιμάσουν την άσκηση short foot.


Holmes Place | Τα οφέλη που έχει το περπάτημα και το τρέξιμο με γυμνά ποδιά


Μην αφήσεις την ευκαιρία που σου δίνει το καλοκαίρι να περπατήσεις στην παραλία ξυπόλυτος:


Η άμμος παρέχει αντίσταση. Γι’ αυτό, το περπάτημα απαιτεί περισσότερη ενέργεια καθώς και ενδυνάμωση όλων των μυών μεταξύ των ποδιών και της μέσης σου, ειδικά στα πόδια και τους γλουτούς σου. Το πόδι σου θα πραγματοποιεί την πλήρη κίνησή του και κάθε φορά που βυθίζεται στην άμμο, οι μύες σου πρέπει να καταβάλουν ακόμη περισσότερη προσπάθεια για να σε σηκώσουν και να κινηθείς προς τα εμπρός.


Κάνε το βήμα!

Δημοσιεύθηκε στο Medical and tagged περπάτημα, τρέξιμο, πόδια, υγεία.