Γυμναστικη... Μετα Μουσικης

Δημοσιεύθηκε στο Fitness and tagged μουσική, ψυχολογία, προπόνηση

Η μουσική αποτελεί μέρος της καθημερινότητας των περισσότερων ανθρώπων, αλλά και μια συνήθεια που είναι σχεδόν απαραίτητη όταν συνδυάζεται με το αγαπημένο μας indoor ή outdoor workout. Και ο λόγος είναι απλός: το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό, τόσο σε επίπεδο ψυχολογίας όσο και σε επίπεδο απόδοσης, ενώ η διάθεση και η ποιότητα της προπόνησης βελτιώνεται!

Ένα κομμάτι που έχει έντονο ρυθμό για παράδειγμα, μπορεί να παρασύρει τον ασκούμενο να τον ακολουθήσει, κάνοντας τρέξιμο ή ποδήλατο και να τον εμπνεύσει να ασκηθεί ακόμη περισσότερο. Ο ρυθμός ή ακόμα και ο «πιασάρικος» στίχος, παρακινούν και βελτιώνουν την καθημερινή προπονητική ρουτίνα μας! Μελέτες δείχνουν ότι η μουσική με ταχύτερο ρυθμό, τείνει να συμβάλει στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης σε χαμηλά έως και μέτρια επίπεδα άσκησης, είτε αυξάνοντας την απόσταση που διανύθηκε, είτε την ένταση ή τις επαναλήψεις που ολοκληρώθηκαν.


Ο χρόνος που αφιερώνουμε στην προπόνηση μπορεί συχνά να είναι και ο μοναδικός μέσα στην ημέρα που έχουμε για τον εαυτό μας, όπου μπορούμε να ξεφύγουμε από όλα, να πάμε εκεί που θέλουμε και να ακούσουμε την αγαπημένη μας μουσική, ειδικά εάν π.χ. τρέχουμε σε μια πολυσύχναστη πόλη ή στο γυμναστήριο. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να χάνουμε την επαφή με το περιβάλλον γύρω μας γιατί προέχει η ασφάλεια μας, κυρίως σε περιπτώσεις όπως το outdoor running.


Holmes Place | γυναίκα ακούει μουσική όσο προπονείται


Η μουσική μπορεί να προκαλέσει θετικά συναισθήματα και να επηρεάσει άμεσα τη διάθεση μας. Οι άνθρωποι που ακούν ευχάριστη για εκείνους μουσική, παράγουν υψηλότερα επίπεδα σεροτονίνης, της ορμόνης που «σε κάνει να νιώθεις καλά», οπότε αυτό μας δημιουργεί πιο χαρούμενη διάθεση και κατά τη διάρκεια της άσκησης.


Δε μένει λοιπόν από το να γεμίσετε το iPod ή το MP3 player σας με τα αγαπημένα σας κομμάτια, βάζοντας τα σε τέτοια σειρά, ώστε να ταιριάζουν με τα διάφορα στάδια της προπόνησης σας (warm up, κύρια προπόνηση, αποθεραπεία) και... the sky is the limit!

Δημοσιεύθηκε στο Fitness and tagged μουσική, ψυχολογία, προπόνηση.