10 Συχνα Λαθη Στην Καλοκαιρινη Γυμναστικη Και Πως Να Τα Αποφυγεις

Δημοσιεύθηκε στο Fitness and tagged γυμναστική, tips, καλοκαίρι

Το να γυμνάζεσαι κατά τη διάρκεια έντονης καλοκαιρινής ζέστης μπορεί να βάλει την υγεία σου σε κίνδυνο. Επομένως, για να αντιμετωπίσεις την αποπνικτική υγρασία και τις συνεχώς αυξανόμενες θερμοκρασίες, είναι σημαντικό να διατηρείς μια λίστα με τα πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις-τόσο για να είσαι ασφαλής, όσο και για να έχεις τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις.

Αν πέρασες όλο το φθινόπωρο, το χειμώνα και την άνοιξη μέσα, τότε δες την παρακάτω λίστα με τα συχνότερα λάθη στην καλοκαιρινή γυμναστική, πριν ξεκινήσεις τις προπονήσεις


1.  Περιμένεις να διψάσεις για να πιεις νερό

Μην περιμένεις να διψάσεις για να πιεις νερό. Κατά την άσκηση κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο, το σώμα σου χρησιμοποιεί υγρά για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Όταν δεν λαμβάνεις αρκετά υγρά, η κούραση γίνεται πιο έντονη και δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις. Οπότε, πρέπει πάντα να έχεις ένα μπουκάλι νερό μαζί σου και να θυμάσαι να πίνεις 1-2 ποτήρια νερό πριν φύγεις από το σπίτι.

Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι τα υγρά διαφέρουν μεταξύ τους. Ο πρωινός καφές, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να ξυπνήσεις, αλλά όχι ο καλύτερος για να παραμείνεις ενυδατωμένος. Στην πραγματικότητα, ο καφές ή οποιοδήποτε υψηλό σε καφεΐνη ποτό, μπορεί να λειτουργήσει ως διουρητικό και να προκαλέσει μεγαλύτερη απώλεια υγρών όταν καταναλώνεται πριν τη γυμναστική.


2.  Δεν βάζεις αρκετό αντηλιακό

Ακόμα και αν έχει συννεφιά έξω, ο καλοκαιρινός ήλιος μπορεί να σου δημιουργήσει πρόβλημα. Όταν βγαίνεις έξω, χρησιμοποίησε ένα αδιάβροχο αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30 ή παραπάνω και συνέχισε να το ανανεώνεις κάθε δύο ώρες για μια μέση προπόνηση ή κάθε 45 με 60 λεπτά για μια πιο έντονη προπόνηση.

Κάθε φορά που καίγεσαι, αυξάνονται οι πιθανότητες για καρκίνο του δέρματος και ένα ιδιαίτερα κακό έγκαυμα μπορεί να διπλασιάσει τις πιθανότητες για κακοήθες μελάνωμα, που αποτελεί την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος.


3.  Δεν ελέγχεις την ώρα

Αν κάνεις προπονήσεις σε εξωτερικούς χώρους, να θυμάσαι ότι οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες είναι υψηλότερες στην αρχή της μέρας. Απόφυγε την άσκηση έξω μεταξύ 10 π.μ και 3 μ.μ, όταν δηλαδή έχει την περισσότερη ζέστη. Γενικά, προσπάθησε να γυμνάζεσαι πολύ νωρίς το πρωί ή αντίθετα περίμενε μέχρι το απόγευμα για να το κάνεις.

Τέλος, όταν έχεις τη δυνατότητα, επίλεξε σκιερά μονοπάτια για να αποφύγεις τις ακτίνες του ηλίου.


4.  Τρέχεις στα βουνά

Αν σκοπεύεις να αλλάξεις υψόμετρο, να θυμάσαι ότι διάδρομος και βουνό δεν είναι το ίδιο. Σίγουρα ο καθαρός αέρας παίζει τον ρόλο του, αλλά το ίδιο κάνει και το υψόμετρο. Συγκεκριμένα, η άσκηση σε υψόμετρο άνω των 1.500 μέτρων, δημιουργεί πολλές προκλήσεις, καθώς το οξυγόνο είναι λιγότερο.

Ίσως είναι καλύτερο να ξεκινήσεις τη διαδρομή σου σε επίπεδο θαλάσσης και σταδιακά να αλλάζεις υψόμετρο.



Holmes Place | γυναίκα κάνει push-ups



5.  Φοράς λάθος ρούχα

Τα κολλητά ρούχα ή αυτά που είναι φτιαγμένα από πολυεστέρα δεν αποτελούν καλές επιλογές για την καλοκαιρινή σου άσκηση. Αντίθετα, επίλεξε άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα για να αντιμετωπίσεις τη ζέστη. Η καλύτερη επιλογή είναι τα βαμβακερά, καθώς απορροφούν λιγότερο ιδρώτα και επομένως καταπολεμούν «ανεπιθύμητες» μυρωδιές.

Επίσης, μπορείς να επιλέξεις συνθετικά ειδικής κατασκευής, τα οποία σε κρατάνε δροσερό και «διώχνουν» τον ιδρώτα.


6.  Παίρνεις το σκύλο σου μαζί σου

Τίποτα δεν είναι καλύτερο από το τρέξιμο με τον «καλύτερο σου φίλο», ωστόσο οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την υγρασία μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο σκύλο σου. Η γούνα και η εκ φύσεως υψηλή θερμοκρασία σώματος των σκύλων, τους κάνει να νιώθουν τη ζέστη πιο έντονα από ό,τι εσύ. Επίσης, ο βασικός αμυντικός μηχανισμός τους-το λαχάνιασμα-είναι λιγότερο αποτελεσματικός, όσο τα επίπεδα της υγρασίας ανεβαίνουν.

Όταν η μέρα είναι ιδιαίτερα ζεστή, προτίμησε να αφήσεις τον τετράποδο φίλο σου σπίτι, όπου μπορεί να χαλαρώσει μέχρι να πέσει η θερμοκρασία.


7.  Δεν πίνεις αρκετούς ηλεκτρολύτες

Υψηλές θερμοκρασίες σημαίνει περισσότερος ιδρώτας, το οποίο μεταφράζεται σε μεγάλη απώλεια ηλεκτρολυτών. Επομένως, αν σκοπεύεις να κάνεις έντονη προπόνηση έξω, θα χρειαστείς κάτι περισσότερο από το κλασικό νερό.

Προτίμησε αναψυκτικά που ανανεώνουν το νάτριο, ωστόσο προσπάθησε να αποφύγεις δημοφιλή προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τεχνητά συντηρητικά. Επίλεξε κάτι πιο υγιεινό, όπως το νερό καρύδας, φυσικό χυμό βύσσινου ή το σοκολατούχο γάλα-απλά μην ξεχάσεις να ελέγξεις την ετικέτα για την ποσότητα ζάχαρης.



Holmes Place | χαρούμενη γυναίκα γυμνάζεται



8.  Περιμένεις σταθερότητα στις επιδόσεις σου

Αν στην καλύτερή σου μέρα τρέχεις ένα χιλιόμετρο σε 6 λεπτά ή ολοκληρώνεις ένα σκληρό πρόγραμμα κυκλικής γυμναστικής σε 20, θα πρέπει να περιμένεις μια πτώση στις επιδόσεις σου, όταν οι θερμοκρασίες αρχίσουν να ανεβαίνουν, ειδικά αν προτιμάς την έντονη αερόβια άσκηση.

Αν περιμένεις τις ίδιες επιδόσεις που έχεις σε συνθήκες κλειστού γυμναστήριου ή δροσερού καιρού, το σίγουρο είναι ότι θα απογοητευτείς. Αντίθετα, βάλε πιο ρεαλιστικούς στόχους για τις επιδόσεις σου κάτω από τον καυτό ήλιο.


9.  Δεν ελέγχεις το δελτίο καιρού

Το πιο πιθανό είναι ότι, αν έκανες προπόνηση έξω και το χειμώνα, κοιτούσες πάντα τον καιρό πριν ξεκινήσεις. Θα χιονίσει; Πόσο θα πέσει η θερμοκρασία; Πότε δύει ο ήλιος; Το σωστό είναι να δείχνεις το ίδιο ενδιαφέρον και κατά την καλοκαιρινή σου γυμναστική.

Πρόσεχε πάντα τα επίπεδα της υγρασίας, τη θερμοκρασία, αλλά και την «αίσθηση» αυτής, ώστε να μπορείς να κάνεις καλύτερες επιλογές σχετικά με την ώρα και το είδος της προπόνησης σου.


10.        Το παρακάνεις         

Σίγουρα θες ένα ωραίο σώμα για την παραλία, αλλά η υπερβολική γυμναστική εν μέσω καλοκαιριού μπορεί να είναι λάθος. Η υπερβολική προσπάθεια- όπως π.χ. διπλές προπονήσεις και ώρες αερόβιου- είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να εξαντληθείς και μην μπορείς να συνεχίσεις τις προπονήσεις σου.

Μην κάνεις το λάθος και αγνοήσεις την εξάντλησή σου. Η καλοκαιρινή άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να ανεβάσεις τα επίπεδα ενέργειάς σου, ωστόσο δεν πρέπει ποτέ να αγνοείς το αίσθημα της εξάντλησης. Επομένως, αν νιώθεις ζάλη ή ναυτία, άκουσε το σώμα σου και σταμάτα.


Καλές και ασφαλείς καλοκαιρινές προπονήσεις!

Δημοσιεύθηκε στο Fitness and tagged γυμναστική, tips, καλοκαίρι.