Νηστεια: Τι Πρεπει Να Προσεξεις

Δημοσιεύθηκε στο Blog, Nutrition and tagged νηστεία, φαγητό, υγεία

Η αλήθεια είναι ότι το κρέας και τα γαλακτοκομικά κατακλύζουν την ελληνική διατροφή. Δεν συμφωνείς;

Η νηστεία κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, αποτελεί για την πλειοψηφία έναν τρόπο αποτοξίνωσης από όλα αυτά, ενώ για άλλους είναι ταυτόχρονα και έμμεσος τρόπος απώλειας περιττών κιλών. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις είναι καλό να γνωρίζεις τις «παγίδες» που μπορεί να κρύβονται πίσω από τη νηστεία, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να πετύχεις ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από τον αρχικό σου στόχο.


o  Επικεντρώσου στις σαλάτες

Όπως θα γνωρίζεις ήδη, οι σαλάτες προκαλούν αίσθημα κορεσμού λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν. Προτίμησέ τες, ειδικά πριν το κύριο γεύμα, καθώς αυτό θα σε βοηθήσει να μειώσεις τις ποσότητες που τρως μέσα στην ημέρα.


o  Προσοχή στα φρούτα

Τα φρούτα φυσικά και είναι υγιεινή επιλογή – ωστόσο χρειάζεται προσοχή. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 2-3 μερίδες ανά ημέρα. Εάν κάνεις υπερκατανάλωση, υπάρχει πιθανότητα να πεινάσεις γρηγορότερα. Προτίμησε να τα συνδυάζεις με λίγους ξηρούς καρπούς ή με λίγο νηστίσιμο τυρί, αντί να υπερβάλλεις στις ποσότητες για να χορτάσεις.


Για εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές & προγράμματα διατροφής, επικοινώνησε με τους Nutrition Coaches των Holmes Place.


o  Πασχαλινά και νηστίσιμα γλυκά

Είναι τόσο νόστιμα που σίγουρα δεν θα σε αποτρέψουμε από το να τα καταναλώσεις. Επίλεξε μικρές ποσότητες και διατήρησε το μέτρο, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι κυρίως πηγές υδατανθράκων και λίπους (π.χ. τσουρέκι, χαλβάς ή κουλουράκια). Ένα καλό tip είναι να πιείς ένα ρόφημα χωρίς ζάχαρη μετά το γλυκό, για να «απαλλαγείς» από τη γεύση του.


o  Λάδι και ελιές

Το λάδι και οι ελιές αποτελούν πηγή καλών λιπαρών και είναι αρκετά ωφέλιμο να τα εντάσσουμε στο διατροφικό μας πλάνο. Μην σε ξεγελάει όμως, χρειάζεται προσοχή και μέτρο, καθώς εξακολουθούν να προσδίδουν θερμίδες.


o  Συχνά γεύματα

Ειδικά στη νηστεία, δεν πρέπει να παραλείπεις τη συχνότητα των γευμάτων. Τα τακτά γεύματα εξισορροπούν τη γλυκόζη στον οργανισμό και μειώνουν την ανάγκη για γλυκά και μεγάλες ποσότητες στα γεύματα


Είναι σημαντικό όμως να θυμάσαι, ότι η νηστεία δεν αποτελεί «καταναγκαστικό έργο». Την ακολουθείς εφόσον θες και μπορείς, καθώς η «επιβεβλημένη» αποχή μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά και να έχει ως αποτέλεσμα την υπερφαγία. Άλλωστε, η Σαρακοστή πρεσβεύει την αυτοσυγκράτηση, τη λιτότητα και την κατανάλωση απλών -αλλά εξίσου νόστιμων- τροφών.

Δημοσιεύθηκε στο Blog, Nutrition and tagged νηστεία, φαγητό, υγεία.