8 τροφες για να αντιμετωπισεις το φουσκωμα!

Posted in Nutrition

Πιπέρι καγιέν

Ώρα για κάτι… hot! Τα μπαχαρικά σε κάθε γεύμα μπορούν να κάνουν θαύματα για τη σιλουέτα. Η καψαϊκίνη που περιέχεται στο πιπέρι καγιέν μειώνει τα αέρια και την αίσθηση του φουσκώματος και αυξάνει τη ροή των πεπτικών ενζύμων στο στομάχι. Επίσης, η καψαϊκίνη εξολοθρεύει τα κακά βακτήρια στο στομάχι μας, αυτά που ευθύνονται για τα αέρια και το φούσκωμα.

Πεπόνι

Μην αφήσεις τη γλυκιά του γεύση να σε ξεγελάσει- τα πεπόνια είναι κατά 90% νερό. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό το κάνει εξίσου αποτελεσματικά για την ενυδάτωσή σου με ένα ποτήρι σκέτο νερό. Είναι επίσης φυσικό διουρητικό και έτσι βοηθά στην απομάκρυνση του αλατιού και του πλεονάζοντος νερού από το σώμα σου. Μόλις βρήκες λοιπόν το ιδανικό φρούτο για την παραλία!

melon

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι γεμάτο προβιοτικά- καλά βακτήρια δηλαδή που βοηθούν το γαστρεντερικό μας σύστημα να χωνέψει και να απορροφήσει σωστά τις τροφές. Αντί για κάποιο επιδόρπιο με ζάχαρη μετά το δείπνο, δοκιμάστε να αναμείξετε γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με φρέσκα φρούτα, όπως βατόμουρα ή γκρέιπφρουτ: περιέχει λίγες θερμίδες, πολύ θρεπτικό και κατά τη διάρκεια του ύπνου σου θα σε βοηθήσει να ξεφουσκώσεις.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ένα… μυστικό χιλιάδων χρόνων. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά φαρμακευτικά βότανα. Περιέχει ένα πεπτικό ένζυμο το οποίο βοηθά το σώμα μας να διασπάσει την πρωτείνη. Αυτό είναι και ο λόγος που π.χ. το σούσι σερβίρεται πάντα με λίγο τζίντζερ. Ο καλύτερος τρόπος για να το απολαύσετε είναι να φτιάξετε μια κούπα σπιτικό ginger tea. Πίνοντάς το πριν, κατά τη διάρκεια ή/και μετά το κάθε γεύμα, θα βοηθήσετε το σώμα σας να παράξει σάλιο και γαστρικά υγρά που βοηθούν στην πέψη.

Μπανάνες

Τις βρίσκεις παντού, μπορείς να τις απολαύσεις εύκολα και περιέχουν ποτάσιο, ένα συστατικό που βοηθά να γίνει η κοιλιά σου -ξανά- επίπεδη. Επίσης, το ποτάσιο ρυθμίζει την πρόσληψη σοδίου από τον οργανισμό σου.

banana

Mάραθος

Όπως και με το τζίντζερ, μασώντας λίγο μάραθο (μισό κουταλάκι του γλυκού) διώχνουμε το φούσκωμα, μειώνουμε τα αέρια και επιπλέον αποκτάμε δροσερή αναπνοή. Ο μάραθος έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, χαλαρώνει τους μυς του πεπτικού συστήματος και έτσι «απελευθερώνει» τα αέρια που μπορεί να έχουν συγκεντρωθεί και σε φουσκώνουν. Μπορείς, αν θες, να βουτήξεις μάραθο σε μια κούπα τσάι. Ωστόσο, πρόκειται και για ένα βότανο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.

Λεμόνια και χυμός λεμονιού

Μπορεί να σου ακούγεται απλό αλλά… δουλεύει! Η μοριακή σύνθεση του χυμού λεμονιού μοιάζει πολύ με τα πεπτικά υγρά του στομάχου, όπως και με το σάλιο μας. Έτσι, βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της δυσπεψίας και του φουσκώματος. Για το λόγο αυτό, το λιμοντσέλο που σερβίρεται πολύ συχνά μετά από κάποιο βαρύ γεύμα, δεν είναι καθόλου τυχαίο.
Το λεμόνι περιέχει το υδροχλωρικό οξύ που χρειάζεσαι για να χωνέψεις οτιδήποτε και ιδιαίτερα τις ζωικές πρωτεΐνες, τα γαλακτοκομικά, τη γλουτένη και τους σύνθετους υδατάνθρακες.

lemon

Σκόρδο

Ναι, το ξέρουμε. Μυρίζει άσχημα. Ωστόσο βοηθά όντως στο να ξεφουσκώσεις. Το μυστικό όμως είναι το εξής: πρέπει να το καταναλώσεις μόνο του, καθώς ο συνδυασμός του με άλλες τροφές -και ειδικά τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σόδιο, μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Πάρε απλά δυο-τρεις σκελίδες και σώταρε τις σε λίγο ελαιόλαδο ή βάλε τες να ψηθούν. Πρόσθεσε μια σούπα λαχανικών (με χαμηλή περιεκτικότητα σε σόδιο) και άφησε τες να ζεσταθούν σιγά-σιγά μαζί για 10 ακόμα λεπτά.

Η ομάδα των Holmes Place

Photosource
Photosource
Photosource

Posted in Nutrition