Τα παντα για το sushi και πως να το φτιαξεις στο σπιτι

Δημοσιεύθηκε στο Nutrition and tagged συνταγές, sushi, διατροφή

Εδώ θα εξερευνήσουμε αυτές τις μικρές μπουκιές απόλαυσης που είναι πλούσιες σε πανίσχυρα θρεπτικά συστατικά!

Sushi: ή το αγαπάς ή το μισείς. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, ετοιμάσου να αλλάξεις γνώμη… Γιατί μόλις μάθεις τα οφέλη του στην υγεία και τη διατροφή (εμφάνιση, μακροζωία, δύναμη οστών, βελτίωση διάθεσης), θα τρέξεις για το πλησιέστερο deli, σούπερ μάρκετ ή εστιατόριο για να το απολαύσεις.

 

Τι είναι το sushi και από πού προήλθε;

 

Το sushi προήλθε από τους ορυζώνες της Ιαπωνίας τον 8ο αιώνα, όπου το ψάρι αλατιζόταν και τυλιγόταν σε ζυμωμένο ρύζι για να διατηρηθεί κατά την εργασία. Αυτή η πρώιμη μορφή ψαροφαγίας σταμάτησε να είναι μια μέθοδος συντήρησης και έγινε το νέο πιάτο της Ιαπωνίας. Είναι εντυπωσιακό αν σκεφτούμε ότι το τρώγαμε για αιώνες και ότι οι τάσεις του sushi συνεχίζουν να εξελίσσονται με μια πρόβλεψη ανόδου 5% να αναμένεται έως το 2022.


Τα διατροφικά οφέλη του sushi


Μακροζωία: Η διατροφή Okinawa θα μπορούσε να σε βοηθήσει να ζήσεις έως τα 100, σύμφωνα με αυτή την έρευνα για τους εκατοντάχρονους από την The Guardian. Προφανώς, τρεις μερίδες ψαριού την εβδομάδα μπορούν να αυξήσουν τη διάρκεια της ζωής σου. Ο σολομός, το σκουμπρί και άλλα ψάρια που περιέχουν Ωμέγα-3 βοηθούν στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων, της υψηλής χοληστερόλης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της φλεγμονής.


Holmes Place | Τα πάντα για το sushi και πως να το φτιάξεις στο σπίτι


Αυξάνει την οστική δύναμη: Ας δούμε το nori: αυτό το μικρό πράσινο wrap του sushi που περιέχει πληθώρα διατροφικών στοιχείων. Με περισσότερο ασβέστιο από το γάλα, προάγει την υγεία των οστών και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Το Nori/φύκι δεν υπάρχει μόνο για να συγκεντρώνει τόσα διατροφικά στοιχεία, αλλά και για να προσφέρει οφέλη για την υγεία. Πλούσιο σε βιταμίνες A,B,C,D.E και K, καθώς και σε θρεπτικά συστατικά όπως μαγγάνιο, μαγνήσιο, χαλκό, σελήνιο, σίδηρο και κάλλιο, δεν είναι περίεργο που ο οργανισμός μας το λατρεύει.


Σταθεροποιητικό της διάθεσης: Το Sushi είναι μια μικρή χαρούμενη ρουκέτα διατροφής που βοηθά να… απογειωθούμε! Πλούσιο σε βιταμίνη B12, λέγεται ότι βοηθάει στη βελτίωση της διάθεσης, την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και άλλων ήπιων πνευματικών παθήσεων.


Ιδανικό για απώλεια βάρους: Το Sushi είναι χαμηλό σε λιπαρά, πλούσιο σε πρωτεΐνες και βιταμίνες, καθώς και διατροφικά στοιχεία των ωμών λαχανικών. Το έλαιο του ψαριού είναι βασικό και εξαιρετικό για τον οργανισμό, σε αντίθεση με τα μη υγιή επεξεργασμένα έλαια. Σε αντίθεση με μερικές άλλες γευστικές τροφές, το sushi δεν είναι καθόλου θερμιδογόνο: δημιουργεί γρήγορα κορεσμό με τους υδατάνθρακες του ρυζιού και αποτελεί τέλεια πηγή διατροφής όταν βρίσκεσαι σε πρόγραμμα για απώλεια βάρους. Οι μικρές φορητές συσκευασίες στις οποίες σερβίρεται το sushi, το κάνουν ένα υπέροχο προϊόν που βγάζει το junk food στο περιθώριο.Holmes Place | Τα πάντα για το sushi και πώς να το φτιάξεις στο σπίτι


Πώς να φτιάξεις sushi στο σπίτι

 

Αυτή η σούπερ απλή και υψηλής αξίας διατροφική συνταγή είναι για το παραδοσιακό sushi roll.

Τι θα χρειαστείς:


●    Ψάθα μπαμπού για sushi (αν δεν έχεις ψάθα, μια πετσέτα κουζίνας αρκεί)

●    Nori (εδώδιμο φύκι)

●    Ρύζι Sushi (αυτό το κολλώδες ρύζι είναι το σημαντικότερο συστατικό για το sushi)

●    Ψάρι όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι γαρίδες ή τα τραγανά ωμά λαχανικά κομμένα σε λεπτές λωρίδες

●    Ξύδι ρυζιού (για γεύση)

●    Τζίντζερ τουρσί (προαιρετικό και όχι για όλους)

●    Wasabi (για τους τολμηρούς)

●    Σος σόγιας (για καρύκευμα)


Πώς να το ετοιμάσεις:

 

1.   Μαγείρεψε το ρύζι όπως υποδεικνύεται στη συσκευασία, προσθέτοντας αρκετό ξύδι ρυζιού, όσο εσύ επιθυμείς. Άφησε να μαγειρευτεί καλά.

2.   Τοποθέτησε ένα κομμάτι μεμβράνης πάνω στην ψάθα ή την πετσέτα. Αυτό θα βοηθήσει στο τύλιγμα και στο να το κάνει συμπαγές.

3.   Τοποθέτησε ένα φύλλο nori πάνω από τη μεμβράνη.

4.   Κάλυψε το nori με το ρύζι και πάτησέ το για να συμπιεστεί.

5.   Πρόσθεσε τη γέμιση της επιλογής σου στη μία πλευρά του ρυζιού και πρόσεξε να μην το γεμίσεις πάρα πολύ.

6.   Με τη μεμβράνη, άρχισε να τυλίγεις προσεκτικά με ελαφριά και σταθερή κίνηση...

7.   Άφησε να σταθεροποιηθεί στο ψυγείο όσο απαιτείται.

8.   Κόψε σε κομμάτια και σέρβιρε με σος σόγιας, wasbi και τζίντζερ τουρσί.

9.   Απόλαυσέ το μαζί με τα οφέλη του.

Δημοσιεύθηκε στο Nutrition and tagged συνταγές, sushi, διατροφή.