10 Βηματα Για Να Δημιουργησεις Το Δικο Σου «Καταφυγιο» Χαλαρωτικης Yoga Και Διαλογισμου Στο Σπιτι

Δημοσιεύθηκε στο Lifestyle and tagged yoga, σπίτι, ηρεμία, διαλογισμός

Σου αρέσει η yoga στο γυμναστήριο, αλλά θέλεις να κάνεις πρακτική και στο σπίτι; Επιθυμείς τον δικό σου ήσυχο χώρο με παραδεισένια ηρεμία; Ακολούθησε αυτά τα 10 βήματα για να δημιουργήσεις μια πρακτική με χαλαρωτική yoga και διαλογισμό στο σπίτι.

Μήπως έχεις μια ακαταμάχητη ανάγκη για Zen; Την επιθυμία για ένα ήρεμο μέρος γαλήνης όπου μπορείς να κατεβάσεις τους διακόπτες σου και να συγκεντρωθείς στον εαυτό σου; Σε μόλις 10 μικρά βήματα, μπορείς να ικανοποιήσεις τον Yogi που υπάρχει μέσα σου και να δημιουργήσεις το δικό σου καταφύγιο για χαλάρωση και διαλογισμό στο σπίτι.


Ρώτησε όποιον θέλεις για το πώς νιώθει μετά από μια πρακτική yoga και όλοι θα πουν τα καλύτερα: χαλάρωση, ηρεμία, διαύγεια, ενέργεια, αρμονία, υγεία, ευελιξία, ανακούφιση. Και όχι μόνο.


Μετά από μια πρακτική yoga και διαλογισμού κοιμάσαι σαν μωρό: γιατί λοιπόν να μη θες το δικό σου ησυχαστήριο;


Holmes Place | 10 βήματα για να δημιουργήσεις το δικό σου «καταφύγιο» για χαλαρωτική yoga και διαλογισμό στο σπίτι


1. Προνόησε και προγραμμάτισε

Αποφάσισε αν θα κάνεις την πρακτική σου σε εσωτερικό ή υπαίθριο χώρο. Διάλεξε τον χώρο προσεκτικά και απόφυγε τοποθεσίες κοντά σε δρόμους υψηλής κυκλοφορίας ή ένα θορυβώδες σύστημα θέρμανσης. Σημείωσε τις ιδέες σου για τον χώρο, προσέχοντας τις μικρότερες λεπτομέρειες. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τους περισπασμούς κατά τη διάρκεια του διαλογισμού. Βοηθάει να προγραμματίσεις τις πρακτικές σου σε ημερολόγιο, όπως κάθε άλλο σημαντικό γεγονός: με αυτόν τον τρόπο ο χρόνος της πρακτικής σου δεν θα συμπίπτει με κάτι άλλο.


2. Βάλε σε τάξη τη ζωή σου 

Ένας άδειος χώρος σημαίνει άδειο μυαλό. Ελαχιστοποίησε τα αντικείμενα που σε περιβάλλουν. Βλέπεις στοίβες ρούχων και μισοάδειες κούπες καφέ στην αίθουσα της yoga; Όχι. Γι’ αυτό το περιβάλλον στο οποίο νιώθεις πιο ήρεμος είναι αυτό που είναι τακτοποιημένο, χωρίς εξωτερικούς παράγοντες που μπορούν να αποσπούν την προσοχή σου ή/και να ελλοχεύουν κινδύνους.


3. Απόφυγε τους περισπασμούς

Και αυτό που εννοούμε είναι τα αγαπημένα σου πρόσωπα, τα παιδιά σου και τα κατοικίδιά σου. Ρώτησε την οικογένεια ή τους φίλους σου αν μπορούν να αναλάβουν τη φροντίδα των παιδιών ή των κατοικιδίων σου για το διάστημα που αφιερώνεις στον εαυτό σου. Φαντάσου να προσπαθείς να διαλογιστείς ενώ τα παιδάκια σου σε ζαλίζουν ζητώντας χυμό και μπισκότα ή οι ιδιόρρυθμες γάτες σου γρατζουνούν την πόρτα, απλά επειδή προσπαθούν να καταλάβουν γιατί τις απομονώνεις. Δεν θα τα καταφέρεις έτσι, σωστά; Μη νιώθεις ένοχος που ζητάς τον δικό σου χώρο: μακροπρόθεσμα, αυτός ο χρόνος θα είναι προς όφελος δικό σου και των αγαπημένων προσώπων σου.


Holmes Place | 10 βήματα για να δημιουργήσεις το δικό σου «καταφύγιο» για χαλαρωτική yoga και διαλογισμό στο σπίτι


4. Δημιούργησε μια ήρεμη ατμόσφαιρα 

Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θέλεις όλες οι αισθήσεις σου να ενεργοποιηθούν και να συντονιστούν, έτσι ώστε να νιώσεις χαλάρωση και ασφάλεια, ειδικά αν διαλογίζεσαι. Σκέψου τον φωτισμό: φρόντισε να έχεις τον φωτισμό που επιθυμείς και δοκίμασε να προσθέσεις αρωματισμένα κεριά, λύχνους καύσης ή αρωματικά ξυλάκια. Τοποθέτησε χαλαρωτικά αντικείμενα που αγαπάς στον χώρο της yoga, όπως φρέσκα φυτά σε γήινα βάζα, μελωδούς ή πλαισιωμένα mantra.


5. Απόκτησε τον έλεγχο των μουσικών επιλογών σου

Προσπάθησε να δημιουργήσεις μια λίστα με μουσική zen/χαλάρωσης. Και πάλι, προετοίμασέ το αυτό εκ των προτέρων και σκέψου ποια μουσική σου ταίριαζε κατά τη στάση της δυναμικής κόμπρας ή της χαλαρωτικής savasana. Μόνο εσύ το ξέρεις. Αν δεν μπορείς να αποφασίσεις, εδώ θα βρεις μια πρωινή yoga playlist που δημιουργήσαμε για τα ηλιόλουστα πρωινά σου!


6. Απαλλάξου από gadget (ή ρύθμισέ τα κατάλληλα)

Έχεις ποτέ βρεθεί σε μάθημα διαλογισμού και κάποιο κινητό να χτυπήσει; Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από να ηχήσει το «Crazy Frog» και να μετατρέψει την εσωτερική σου ηρεμία σε εξωτερική ενόχληση. Βεβαιώσου ότι το σταθερό σου είναι αποσυνδεδεμένο, ότι το κινητό σου τηλέφωνο είναι στο αθόρυβο και ότι η συσκευή παρακολούθησης της φυσικής σου κατάστασης δεν έχει στη μνήμη κάποια ειδοποίηση. Αν χρησιμοποιείς την τεχνολογία για τα μαθήματα, όρισε τις κλήσεις και τα μηνύματα στο αθόρυβο (ή κάνε σίγαση) και βεβαιώσου ότι η μπαταρία είναι πλήρως φορτισμένη: αν ο διαλογισμός σου στο YouTube διακοπεί απότομα, αυτό μπορεί να διαταράξει σημαντικά την πρακτική σου.


7. Ντύσου άνετα

 Μπορεί κάποιος να χαλαρώσει αν η αθλητική του περιβολή δεν είναι άνετη; Μάλλον όχι. Βεβαιώσου ότι τα ρούχα σου είναι κατάλληλα. Τίποτα πολύ στενό ή περιοριστικό. Και τίποτα που να πέφτει στο πρόσωπό σου, όσο εκτελείς αυτές τις ανάποδες στάσεις.


Holmes Place | 10 βήματα για να δημιουργήσεις το δικό σου «καταφύγιο» για χαλαρωτική yoga και διαλογισμό στο σπίτι


8. Κράτα τον εξοπλισμό σου κοντά

Να έχεις ό,τι χρειάζεσαι για τη yoga ή την πρακτική διαλογισμού κοντά σου. Αυτό περιλαμβάνει τουβλάκια yoga, στρώματα, κουβέρτες και οτιδήποτε άλλο χρειάζεσαι για τα μαθήματά σου.


9. Δώσε τροφή σε μυαλό και σώμα

 Βεβαιώσου ότι δεν κάνεις την πρακτική σου με άδειο στομάχι, αλλά να προσέχεις να μην είναι και γεμάτο. Να έχεις δίπλα σου νερό για ενυδάτωση έτσι ώστε να μη διακόπτεις πολύ την πρακτική σου. Αν κάνεις την πρακτική στο σπίτι σου μαζί με άλλους, προετοίμασε υγιεινά σνακ και δροσιστικά ροφήματα.


10. Διάλεξε το αγαπημένο σου μάθημα

Τώρα που έχεις έναν γαλήνιο χώρο, είναι ώρα να σκεφτείς το μάθημά σου. Μάρκαρε το μάθημα yoga σου σε ένα βιβλίο yoga, πραγματοποίησε λήψη μερικών εφαρμογών διαλογισμού ή δημιούργησε μια yoga playlist που θα σε συντροφεύσει. Μη χάνεις την εσωτερική σου ηρεμία σκρολάροντας.


Holmes Place | 10 βήματα για να δημιουργήσεις το δικό σου «καταφύγιο» για χαλαρωτική yoga και διαλογισμό στο σπίτι

 

Το μεγάλο φινάλε της πρακτικής yoga ή διαλογισμού στο σπίτι πρέπει να σε αφήσει με ένα αίσθημα χαλάρωσης, εκπλήρωσης, ευεξίας, χωρίς καμία αναστάτωση. Δες πώς μπορείς να φτάσεις σε αυτήν την κατάσταση νιρβάνα σε ένα μάθημα yoga των Holmes Place. Στη συνέχεια, μπορείς να το επαναλάβεις στον δικό σου προσωπικό χώρο!

Δημοσιεύθηκε στο Lifestyle and tagged yoga, σπίτι, ηρεμία, διαλογισμός.