Power Nap: How much time is ideal for your body?

Posted in Blog, Wellness and tagged σύντομος ύπνος, οφέλη ύπνου, wellness tips, συμβουλές υγιεινής ζωής

Αν νιώθεις εξάντληση και δεν μπορείς να αποδώσεις στη δουλειά σου, αντί να πιείς ένα φλιτζάνι καφέ, ίσως αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα Power Nap.

Το Power Nap είναι ένας μικρής διάρκειας ύπνος μέσα στην ημέρα, που βοηθάει να γεμίσεις «μπαταρίες» για το υπόλοιπο της. Ως Power Nap ορίζεται ένας σύντομος ύπνος που δεν ξεπερνάει τα 30 λεπτά. Συνήθως τα 20-30 λεπτά είναι αρκετά για να εξουδετερώσουν την υπνηλία σου.


Τι θα συμβεί όμως αν κοιμηθείς περισσότερο;

Ο χρόνος έχει πολύ μεγάλη σημασία, καθώς ο οργανισμός σου μόλις περάσει τη μισή ώρα μπαίνει σε βαθύ ύπνο και δεν ξυπνάς με την ίδια ευκολία. Το νόημα του power nap είναι να ξυπνήσεις πριν από αυτή τη φάση. Αν κοιμηθείς περισσότερο είναι αντιπαραγωγικό και είναι πολύ πιθανό να νιώθεις κούραση, παρά ξεκούραση ή και να δυσκολευτείς με τον βραδινό σου ύπνο. Δεν χρειάζεται να σε πάρει ο ύπνος. Ακόμη και το να βρεις λίγο χρόνο να κλείσεις τα μάτια σου, μπορεί να σου δώσει μία μικρή ένεση ενέργειας.


Τι οφέλη έχει τελικά για τον οργανισμό;

Τα πιο σημαντικά είναι ότι σε αναζωογονεί, βελτιώνει την απόδοση, τη συγκέντρωση και την ενεργητικότητα σου. Είναι μια εξαιρετική λύση, ακόμη και για τη νύστα στην οδήγηση. Με ένα power nap πριν ξεκινήσεις, θα οδηγείς πιο συγκεντρωμένα και προσεκτικά στη διαδρομή. Επιπλέον, έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία σου, όπως τη γενική βελτίωση της διάθεσης, του ανοσοποιητικού και τη διαχείριση του άγχους.


Πώς μπορείς να έχεις ένα πετυχημένο power nap;

Δοκίμασε το μία ώρα μετά το φαγητό σου, καθώς τα επίπεδα ενέργειας πέφτουν για τις επόμενες δύο ώρες. Διάλεξε έναν χώρο με ησυχία, χωρίς αντιπερισπασμούς και βρες μία θέση που να σε βολεύει. Όμως το πιο σημαντικό είναι να βάλεις ξυπνητήρι! Δεν πρέπει να ξεχαστείς και να ξεπεράσεις το μισάωρο. Αν θες ένα extra tip, πιες καφέ πριν κοιμηθείς. Όσο τρελό κι αν σου ακούγεται, θα σε βοηθήσει να ξυπνήσεις πιο άνετα, διότι η καφεΐνη χρειάζεται τουλάχιστον 20 λεπτά μέχρι να δράσει, δηλαδή όσο θα διαρκέσει το power nap σου.

Posted in Blog, Wellness and tagged σύντομος ύπνος, οφέλη ύπνου, wellness tips, συμβουλές υγιεινής ζωής.