4 Τροποι Για Να Ενισχυσετε Το Team Bonding Της Ομαδας Σας

Δημοσιεύθηκε στο Wellness and tagged team bonding , ομάδα, εργασία

Οι περισσότεροι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τη σύνδεση μεταξύ των ατόμων της ομάδας τους, μέσα σε αυτή τη νέα δομή εργασίας από απόσταση που έχει δημιουργηθεί. Η διατήρηση ισχυρών δεσμών μεταξύ των ατόμων, ήταν και παραμένει σημαντική όχι μόνο για την ενίσχυση του ηθικού και της διάθεσης, αλλά και για την παραγωγικότητα του κάθε ατόμου και κατ’ επέκταση όλης της εταιρείας.

Πολλές φορές, δεν συνειδητοποιούμε πόσο αυτές οι γρήγορες συνομιλίες στην κουζίνα της εταιρίας, στον διάδρομο ή στην αίθουσα συνεδριάσεων δημιουργούν ένα δέσιμο μεταξύ των ατόμων που απαρτίζουν τις ομάδες. Τώρα, με την νέα καθημερινότητα και με την εργασία από το σπίτι, οι ομάδες δυστυχώς αναγκάζονται να βασίζονται σε τρόπους επικοινωνίας όπως ηλεκτρονικά μηνύματα και τηλεδιασκέψεις για να δημιουργήσουν μια αίσθηση προσωπικής σύνδεσης.


Δεν φοβόμαστε όμως, γιατί υπάρχει ελπίδα! Πολλοί ηγέτες και ομάδες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν συγκεκριμένες καθημερινές συνήθειες για να γεφυρώσουν το κενό και να προωθήσουν τη σύνδεση με τις ομάδες τους. Διαβάστε πιο κάτω κάποιες καλές ιδέες για να ενισχύσετε τη σύνδεση με τα άτομα της ομάδας σας:



1. ‘Βρεθείτε’ όλοι μαζί για λίγο κάθε μέρα

Κάθε πρωί μπορείτε να διοργανώνετε μια εικονική συνάντηση 15-20 λεπτών με θέματα που δεν σχετίζονται με τρέχοντα θέματα της δουλειάς. Προσπαθήστε να διατηρήσετε αυτές τις συναντήσεις πολύ θετικές, ανταλλάσσοντας ιδέες και απόψεις για διάφορα θέματα που μπορεί να σας απασχολούν. Επίσης, σε αυτές τις συναντήσεις μπορείτε να εμπλέξετε και νέους συναδέλφους ή εργαζομενους άλλων τμημάτων. Αυτό, μπορεί να γίνει ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσετε τους εργαζόμενους συνδεδεμένους μεταξύ τους. 


2. Δείξτε κατανόηση

Ένα από τα σημαντικότερα συστατικά για επιτυχία στο χώρο εργασίας, είναι να συναισθάνεστε τη μοναδικότητα της κάθε κατάστασης, τις προκλήσεις και τις ανησυχίες του κάθε ατόμου.

Αναγνωρίστε ότι όλοι συμπεριφέρονται διαφορετικά και ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν. Οι γονείς με παιδιά στο σπίτι θα χρειαστούν πολύ μεγαλύτερη ευελιξία αυτή τη στιγμή και ενδεχομένως επιπλέον χρόνο και υποστήριξη. Επίσης, μπορεί να υπάρχουν άτομα στην ομάδα που θα αισθάνονται περισσότερο άγχος από άλλους. Παρακολουθήστε τα σημάδια εάν κάποιος συμπεριφέρεται διαφορετικά από το φυσιολογικό ή αντιδρά πιο έντονα. Προσφέρετε βοήθεια και βεβαιωθείτε ότι όλοι γνωρίζουν ότι μπορούν να επικοινωνούν ανοιχτά εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους.


3. Αφιερώστε χρόνο για να συνδεθείτε σε προσωπικές συναντησεις

Αν το σκεφτείτε προσεκτικά, θα καταλάβετε πόσο σημαντικές είναι οι προσωπικές συναντήσεις έστω για 3 λεπτά με τα άτομα της ομάδας σας. Αυτές οι σύντομες εικονικές συνδέσεις μπορούν να αντισταθμίσουν εκείνες τις συνομιλίες στο διάδρομο ή τα λεπτά ομιλίας πριν ξεκινήσει ένα meeting, που συμβαίνουν τόσο φυσικά σε ένα παραδοσιακό εργασιακό περιβάλλον.

Δημιουργήστε χώρο για να αναγνωρίσετε πώς μπορεί να αισθάνονται τα μέλη της ομάδας αυτές τις ημέρες. Ξεκινήστε τις συναντήσεις σας με το ερώτημα "Πώς αισθάνεστε και τι σας αποσπά την προσοχή;"

Περάστε λίγο χρόνο διασκέδασης με τα μέλη της ομάδας και έχοντας δραστηριότητες για την ενίσχυση του ηθικού τους ή την αποφόρτιση. Καθώς κάθε μέλος της ομάδας επηρεάζεται από αυτή την κατάσταση διαφορετικά, βεβαιωθείτε ότι έχετε έρθει σε επαφή με κάθε μέλος της ξεχωριστά για να προσφέρετε υποστήριξη στο επίπεδο που χρειάζεται.


4. Φιλοξενήστε ένα coffee break

Σας συνιστούμε την καθιέρωση ενός coffee break κατά τη διάρκεια της ημέρας με την ομάδα σας. Αυτά τα εικονικά διαλείμματα δεν προάγουν μόνο την ομαδική σύνδεση, παρέχουν επίσης ένα ωραίο διάλειμμα για αποφόρτιση και τελικά αυξάνεται η παραγωγικότητά σας.


Προσκαλέστε τους συναδέλφους σας να κάνετε εικονικά διαλείμματα καφέ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό προάγει την κοινωνική και συναισθηματική υγεία της ομάδας και ενθαρρύνει την κοινωνική συνοχή της. Ο χρόνος χαλάρωσης από τη δουλειά, μαζί με τα ανεπίσημα μηνύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διασκεδάσουν, να ελέγξουν τη συναισθηματική υγεία του άλλου και να προωθήσουν την κοινωνική σύνδεση με την αίσθηση ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Έχουμε δει πολλές φορές ότι μέσα από τέτοιες δράσεις προάγεται η ανταλλαγή ιδεών, η καινοτομία και η επίλυση προβλημάτων.


Ενώ κάποιες από αυτές τις συνήθειες μπορεί να φαίνονται σαν πολυτέλεια που δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε σε ημέρες γεμάτες με σημαντικές συναντήσεις και ατελείωτες λίστες εργασιών, θυμηθείτε ότι οι ισχυρές σχέσεις αποτελούν βασικό στοιχείο της αποτελεσματικότητας των μακροπρόθεσμων στόχων (αν όχι προϋπόθεση για την επίτευξη τους).


Η αλήθεια είναι ότι η συνεργασία επιτυγχάνεται μέσω της αποτελεσματικής συνεργασίας, της διαπραγμάτευσης και της επικοινωνίας και όταν οι σχέσεις δεν διατηρούνται τείνουν να εξασθενούν.


Με βλέψη τη δημιουργία ισχυρών δεσμών μεταξύ των ατόμων της ομάδας, οι ιδέες για καθημερινή επικοινωνία ή ένα διάλειμμα για καφέ ή ένα πεντάλεπτο catch up στις αρχές των συναντήσεων, θα μπορούσε απλώς να είναι μια αξιόλογη επένδυση για την ενδυνάμωση των σχέσεων μας ακόμα και αυτή την περίοδο που εργαζόμαστε από μακριά.

Δημοσιεύθηκε στο Wellness and tagged team bonding , ομάδα, εργασία.